Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και άλλα επεα πτερόεντα. Αυτό που βολεύει σήμερα και σ ΄αυτήν την περίπτωση για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος είναι, να κάνουν κάποια … «δράση» για το περιβάλλον. Λόγια δηλαδή με δελτία τύπου και κάτι «έξυπνο» αν είναι δυνατόν, για να υπάρχει και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον για φωτογραφία. \Στην καθημερινότητα, η εικόνα είναι η ντροπή όλων μας. Αυτή είναι η πολιτική για το περιβάλλον σήμερα και αυτή ήταν και χθές. Δεν μας έφτανε ο Αλιάκμονας το μεγαλύτερο ποτάμι της χώρας με την ρύπανση, η τάφρος 66 με τα ίδια, η ελεεινή κατάσταση με τα απορρίμματα, ήρθε και ο Τριπόταμος, στην πλέον όμορφη διαδρομή του. Το ποτάμι που ξεκινά μέσα από το Βέρμιον ψηλά, περνά μέσα από την Βέροια και φτάνει τελικά στον Αλιάκμονα κι αυτός.
Εκεί ψηλά λοιπόν, στην πρών Κοινότητα Γεωργιανών και τώρα ΔΔ του Δήμου Βέροιας, βρίσκεται ένα προκλητικό λατομείο μαρμάρων. Λίγο πιο κάτω, υπάρχει εγκατάσταση επεξεργασίας του μαρμάρου αυτού. Ότι περισσεύει από την επεξεργασία, το ρίχνουν άφοβα μέσα στον Τριπόταμο. Συνεχώς. Και το νερό αυτό, περνά μέσα από την Βέροια.
Κανείς βέβαια δεν είδε τίποτε ποτέ. Η νομαρχία Ημαθίας με το τμήμα περιβάλλοντος; Αστεία πράγματα. Ο Δήμος Βέροιας; Πολύ αστεία πράγματα. Εισαγγελέας; Κάποιος άλλος ίσως;
Καλό είναι να μοιράζουμε χαρτάκια για να ευαισθητοποιήσουμε τον πολίτη. Καλά είναι όλα, σημαντικά ή ασήμαντα, που θα μας βγάλουν απο τον λήθαργο. Όμως, αν περιμένουμε από τον πατριωτισμό των Ελλήνων να βάλει πλάτη, ας μην περιμένουμε πολλά. Ο στοιχειώδης πατριωτισμός, δεν θα επέτρεπε κανέναν να οδηγήσει την χώρα μας στο σημείο της απαξίας που βρίσκεται σήμερα.
Είναι μάταιο να περιμένουμε το παραμικρό από την πολυδάπανη Δημόσια Διοίκηση. Είναι χυδαίο να μιλάς μόνον για το τι πρέπει να κάνει ο πολίτης και για το περιβάλλον κι εσύ που πληρώνεσαι να κάνεις το καθήκον σου, να κάνεις πως δεν ακούς και δεν βλέπεις τίποτε.
Να κάνουμε και τις «φιλολογικές» ερωτήσεις. Υπάρχει άδεια λειτουργίας του συγκεκριμένου λατομείου; Υπάρχει άδεια της συγκεκριμένης εγκατάστασης επεξεργασίας μαρμάρου; Πάλι κανείς δεν θα απαντήσει. Μόνον όταν αυτά τα νερά τα ρίξουν κάποιοι « βάρβαροι» πάνω τους σε κάποια εκδήλωσή τους, τότε μόνον θα ανοίξουν στόμα να υβρίζουν.
Αυτό είναι η λύση. Το αποτέλεσμα της πολιτικής τους, να το έχουν ακατέργαστο στα πολυτελή και κλιματιζόμενα γραφεία τους.
Ο χρόνος είναι μπροστά μας.


Στις φωτογραφίες είναι το ποτάμι με καθαρό το νερό και όταν αδειάζουν τα απόβλητα.





ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΕΡΟΙΑΣ