Τα φορτία που «χάθηκαν» από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο 2007 – 2008 διεκδικούν οι έμποροι που αποτελούν τους χρήστες του λιμανιού. Το σχετικό αίτημα διατυπώθηκε στη νέα διοίκηση του ΟΛΘ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου ανάπτυξης, από τους εκπροσώπους των «χρηστών» του λιμανιού.


Την περίοδο των κινητοποιήσεων που διήρκεσε περίπου έναν χρόνο, μεγάλες εταιρίες αλλά και μικρά καταστήματα υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές. Πολλές εταιρίες, που είχαν τη δυνατότητα, χρησιμοποίησαν άλλα περιφερειακή λιμάνια της χώρας, αλλά και των γειτονικών χωρών και της Ιταλίας. Μάλιστα κάποια εταιρία ρούχων έφθασε στο σημείο να μεταφέρει αεροπορικώς τα
Το συμβούλιο ανάπτυξης που στην ουσία αποτελεί την εκ νέου ενεργοποίηση του «Συμβουλίου Χρηστών» που λειτουργούσε πριν από χρόνια αλλά είχε αδρανοποιηθεί, θα συνέρχεται μία φορά το μήνα, με την επόμενη συνεδρίαση να έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο.

Σε αυτό συμμετέχουν αφενός υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη της ΟΛΘ ΑΕ και αφετέρου εκπρόσωποι των χρηστών του λιμανιού και των παραγωγικών φορέων. Συγκεκριμένα, η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και οι σύλλογοι Εκτελωνιστών και Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης, οι σύνδεσμοι Βιομηχανιών, Εξαγωγέων, Επιχειρήσεων Μεταφορέων Β. Ελλάδος και Επιχειρήσεων Διεθνούς Διαμεταφοράς και Επιχειρήσεων Logistics Ελλάδος, το Βιοτεχνικό και Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο Εμπορικός Σύλλογος, η Ένωση Πλοιοκτητών Θεσσαλονίκης και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης.

Όπως δεσμεύθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ, Στέλιος Αγγελούδης, οι παρατηρήσεις των μελών του συμβουλίου θα αποτελούν βασικό οδηγό προς τη διοίκηση του λιμανιού, προκειμένου να γίνονται οι κατάλληλες κινήσεις. Γι' αυτό, άλλωστε, οι φορείς που θα συμμετέχουν στη συνάντηση του Ιουλίου, θα υποβάλλουν συγκεκριμένα θέματα, ώστε να συγκεντρωθούν προτάσεις και να τεθούν χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των αποφάσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΛΘ ΑΕ, «οι εκπρόσωποι των χρηστών του λιμανιού επεσήμαναν ότι την περίοδο 2007- 2008 η αναταραχή στη λειτουργία της ΟΛΘ, λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, κόντρα στην παραχώρηση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της διαμετακόμισης μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, κάτι που πρέπει να διορθωθεί».