Να επιστραφούν σε όλους τους πρατηριούχους, τα οφειλόμενα ποσά που αντιστοιχούν στη διαφορά των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου, που διατέθηκε στην κατανάλωση κατά την προηγούμενη περίοδο, ζητούν τα μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων )ΠΟΠΕΚ). Σε επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, θυμίζουν ότι ο κλάδος "αναγκάστηκε να συμμετάσχει στην προσπάθεια να φτάνει φτηνό πετρέλαιο θέρμανσης στον καταναλωτή, με την εφαρμογή ενός μέτρου, που παράλληλα - υποτίθεται ότι - θα περιόριζε, κατά τις πανηγυρικές εξαγγελίες των εμπνευστών του, την λαθρεμπορία στον τομέα των καυσίμων", το πρόγραμμα Ήφαιστος, μέσω του οποίου θα εισέπρατταν πίσω τον ειδικό φόρο κατανάλωσης τον οποίο αυτοί θα έδιναν, νωρίτερα, στο κράτος, όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε και το κράτος οφείλει τον φόρο στους πρατηριούχους.
Με την επιστολή τους θυμίζουν ότι είχαν "σαφείς και έντονες αντιρρήσεις" για την μη διασφαλισμένη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, μέσω του συστήματος ΄΄Ήφαιστος΄΄, οι οποίες, όμως, "κάμφθηκαν από τις ρητές διαβεβαιώσεις των εκπροσώπων του Ελληνικού Δημοσίου περί του αντιθέτου, οι οποίες δεν άφηναν κανένα περιθώριο να αμφισβητήσουμε τις προθέσεις τους, ενώ τυχόν μη αποδοχή τους, θα μας εξέθετε – για μια φορά ακόμη αδικαιολόγητα – στους καταναλωτές".
Και οι πρατηριούχοι υπογραμμίζουν:
"Σήμερα, εμείς οι πρατηριούχοι, υφιστάμεθα τις ολέθριες συνέπειες από την απαράδεκτη συμπεριφορά του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο μετερχόμενο κουτοπόνηρες μεθοδεύσεις, αρνείται να επιστρέψει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στους συναδέλφους πρατηριούχους.
Λυπούμαστε και εξοργιζόμαστε κ. υπουργέ, που το Ελληνικό Κράτος, διά των εκπροσώπων του, επιλέγει συνειδητά :
- να φορά το προσωπείο του έντιμου συναλλασσόμενου με τους πολίτες του και τελικά να τους εξαπατά,
- να επιλέγει απροκάλυπτα να είναι αναξιόπιστο στις συναλλαγές του, εις βάρος των πολιτών του,
- να αιφνιδιάζει, ακόμη και κάτω από τις ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα, την πολυπληθή και πολύπαθη επαγγελματική ομάδα των πρατηριούχων υγρών καυσίμων,
- να παλινωδεί επικίνδυνα και να εγκλωβίζει σε οικονομικά αδιέξοδα τους επιχειρηματίες πρατηριούχους, παρακρατώντας παράνομα χρήματα, που έπρεπε από καιρό να μας επιστρέψει, ανατρέποντας πλήρως τον οικονομικό προγραμματισμό μας,
- να αδιαφορεί στις αγωνιώδεις προσκλήσεις μας, για επιστροφή των χρημάτων μας, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο το βρόγχο που μας υποχρέωσε να περάσουμε στο λαιμό μας.
Καταγγέλλουμε κ. υπουργέ αυτές τις απαράδεκτες και παράνομες συμπεριφορές και τις, εις βάρος μας, ΄΄κουτοπόνηρες΄΄ μεθοδεύσεις από όπου και αν εκπορεύονται.
Ζητούμε άμεσα να επιστραφούν σε όλους τους πρατηριούχους, τα οφειλόμενα ποσά που αντιστοιχούν στη διαφορά των συντελεστών του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου, που διατέθηκε στην κατανάλωση κατά την προηγούμενη περίοδο".
Το πρόβλημα, πάντως, με τους πρατηριούχους, θα κάνει την εμφάνισή του από το Σεπτέμβριο, αφού δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ξαναμοιράσουν πετρέλαιο θέρμανσης κάτω από το ίδιο καθεστώς, αφού έχουν λαμβάνειν το Φόρο από πέρσι.
Ένα άλλο θέμα που παραμένει εκκρεμές, είναι και αυτό της τήρηση Β’ κατηγορίας βιβλίων. Δεν υπήρξε, ακόμη, διευκρινιστική εγκύκλιος από το υπουργείο, με αποτέλεσμα οι πρατηριούχοι να υποστηρίζουν ότι είναι εκτεθιμένοι "σε σχέση με τις ποσότητες καυσίμων, που χρησιμοποιούνται για την υποχρεωτική καθημερινή λιτρομέτρηση των αντλιών των πρατηρίων". Επίσης, δεν γνωρίζουν, ακόμη, "τον τρόπο υπολογισμού του ΦΠΑ του δεύτερου τριμήνου 2010, καθώς και τον τρόπο έκδοσης των φορολογικών στοιχείων από τις, εγκατεστημένες επί των αντλιών, φορολογικές ταμειακές μηχανές".