Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στη συνεδρίαση των ηγετών των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αναμένεται να εξεταστούν οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις καθώς και θέματα συντονισμού της οικονομικής πολιτικής και ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης. Μέγα θέμα έχει προκύψει, πλέον, με την Ισπανία, καθώς οι φήμες θέλουν τη χώρα να προσφεύγει στον μηχανισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η Σύνοδος γίνεται σε μια περίοδο που επικρατεί έντονος προβληματισμός για την πορεία των δημοσιονομικών ελλειμμάτων πολλών ευρωπαϊκών χωρών, και των προγραμμάτων λιτότητας που έχουν εξαγγείλει πολλές κυβερνήσεις για τη μείωσή τους, αλλά και των κερδοσκοπικών επιθέσεων που δέχεται η ευρωζώνη και το ευρώ.
Η άφιξη του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν στην Ισπανία ενίσχυσε την φημολογία των τελευταίων ημερών που θέλει την Μαδρίτη να προσφεύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών της προβλημάτων.
Πάντως, η ισπανική κυβέρνηση διαψεύδει τα σενάρια. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Λουί Θαπατέρο, επέμεινε σήμερα ότι η οικονομία της χώρας του είναι "ισχυρή". Η υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγάδο διέψευσε δημοσιεύματα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει πακέτο οικονομικής διάσωσης για την ισπανική οικονομία.
Ο Ντομινίκ Στρος-Καν θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο άνδρες θα συζητήσουν τα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση.
Ο κ. Στρος-Καν πάντως χαρακτήρισε την επίσκεψή του στη Μαδρίτη ως "επίσκεψη εργασίας".
Στις Βρυξέλλες, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν πρόταση για την επιβολή ενός νέου φόρου στις Τράπεζες, ο οποίος θα μεταφέρει στα πιστωτικά ιδρύματα την ευθύνη και το κόστος για τη διάσωσή τους, σε περίπτωση που βρεθούν σε έκτακτη ανάγκη στο μέλλον.
Την ανησυχία του ότι οι αναταραχές στις αγορές κρατικών ομολόγων ενδεχομένως να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη, εξέφρασε ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν.