Μείωση της εγκληματικότητας 70% - 80% στους χώρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, νέοι δημοκρατικοί θεσμοί όπως η Ανοιχτή Σύγκλητος και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο είναι μόνο ορισμένες από τις καινοτόμες δράσεις της Πρυτανείας του Α.Π.Θ. που το Σεπτέμβριο του 2010 ολοκληρώνει τη θητεία της.
Η Ανοιχτή Σύγκλητος δεν προβλέπεται από το νόμο ή από τον κανονισμό λειτουργίας του Α.Π.Θ. Τη δημιούργησε και την εφάρμοσε η Πρυτανεία του Α.Π.Θ. ως μέγιστη δημοκρατική έκφανση των λειτουργιών του Πανεπιστημίου. Λειτούργησε για πρώτη φορά στο ζήτημα του Μετρό (4/5/2007) και έδρασε καταλυτικά, αφού ακούσθηκαν οι απόψεις αυτών που ζητούσαν με δυναμικό και απειλητικό τρόπο, την αναστολή της έναρξης των εργασιών του. Έτσι, η Σύγκλητος σε επόμενη συνεδρίασή της, πήρε με συντριπτική πλειοψηφία την απόφαση της έναρξης των εργασιών. Το Αριστοτέλειο στάθηκε στο ύψος των ευθυνών του απέναντι στην πόλη και το κοινό της Θεσσαλονίκης, αποφεύγοντας τις λαθεμένες υποδείξεις για νέα χάραξη που θα είχε ως αποτέλεσμα χρονοβόρες διαδικασίες και τελικά ματαίωση του όλου έργου. Με τον ίδιο τρόπο επιλύθηκαν καίρια ζητήματα όπως το ακαδημαϊκό άσυλο (20/9/2007), το ζήτημα της εγκληματικότητας στο πανεπιστήμιο (4/6/2008), η κατάληψη του κτηρίου Διοίκησης (31/3/2009) που κατέληξε σε κοινό ψήφισμα βάσει του οποίου λύθηκε η κρίση. Ο Θεσμός της Ανοιχτής Συγκλήτου είναι μία καινοτόμος ενέργεια της Πρυτανείας που λειτούργησε με πλήρη επιτυχία καταλυτικά και διεξοδικά σε περιόδους κρίσης στο Πανεπιστήμιο.
Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο αποτελεί ένα νέο τρόπο αντιμετώπισης καταστροφικών γεγονότων και βανδαλισμών που παραδοσιακά συνέβαιναν επί δεκαετίες τη 17 Νοέμβρη. Στις 8/11/2006 αποφασίστηκε το Πανεπιστήμιο να παραμένει ανοιχτό και να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ο Θεσμός είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός καθώς, από την πρώτη χρονιά της δημιουργίας του και μέχρι σήμερα, σταμάτησαν όλοι οι βανδαλισμοί και τα επεισόδια στους χώρους του πανεπιστημίου. Τα επόμενα χρόνια διευρύνθηκε και επεκτάθηκε αποτελεσματικά η εφαρμογή στην πράξη της αντίληψης του θεσμού του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, και σε άλλα ιδρύματα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010 και ώρα 11.00, στην αίθουσα της Συγκλήτου του Α.Π.Θ. παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα των απερχόμενων Πρυτανικών Αρχών.
Οι απερχόμενες Πρυτανικές Αρχές αφήνουν ένα πλούσιο και κατά περίπτωση καινοτόμο έργο όπως, μεταξύ άλλων, ο Συνήγορος του Φοιτητή, οι επιτροπές εσωτερικού ελέγχου, το Ιδρυματικό Καταθετήριο Επιστημονικών Εργασιών, το μητρώο ερευνητών, ο εξορθολογισμός της διαχείρισης των κληροδοτημάτων του πανεπιστημίου, το απαιτητικό έργο της αξιολόγησης των Σχολών και των Τμημάτων του Α.Π.Θ., ο σχεδιασμός και η υλοποίηση νέων κτηριακών μονάδων παράλληλα με την αναβάθμιση των υφιστάμενων, ο εκσυγχρονισμός της βιβλιοθήκης, η δημιουργία νέας έδρας Unesco για τη μετανάστευση, την εθνικότητα και τον πολυπολιτισμό, ο νέος ηλεκτρονικός «Ιάσων» για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό, το πλούσιο ερευνητικό έργο και η προώθηση της Αριστείας και της Ποιότητας, η τακτοποίηση, παρακολούθηση και διαχείριση της περιουσίας του Α.Π.Θ. με τη δημιουργία ενιαίου και δυναμικού γεωγραφικού πληροφοριακού συστήματος, η δημιουργία προηγμένων τεχνολογικών εφαρμογών που κατέστησαν το Α.Π.Θ. μία από τις λίγες δημόσιες ή ιδιωτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα που χρησιμοποιεί υποδομές δημόσιου κλειδιού και κρυπτογραφικές συσκευές σε παραγωγική λειτουργία, η ηλεκτρονική γραμματεία, η ώσμωση με την κοινωνία (δράσεις Τελλογλείου, φοιτητική εβδομάδα, υιοθεσία πυρόπληκτων περιοχών Ηλείας, κλπ), και πολλές άλλες δράσεις.
Οι Απερχόμενες Πρυτανικές Αρχές υποδέχτηκαν τις νέες Πρυτανικές Αρχές και ευχήθηκαν καλή δύναμη στο έργο τους.
Ο νέος Πρύτανης, Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος ευχαρίστησε την πανεπιστημιακή κοινότητα για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη στο προγραμματικό σχέδιο δράσης του σχήματος. Επίσης, ευχαρίστησε θερμά τις σημερινές Πρυτανικές Αρχές για την άψογη διαδικασία και τον τρόπο εκτέλεσης των εκλογών. Ο νέος Πρύτανης είπε, μεταξύ άλλων, «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις Πρυτανικές Αρχές γιατί αυτό που συμβαίνει σήμερα, από όσο μπορώ να γνωρίζω τα τελευταία 35 χρόνια που βρίσκομαι στο πανεπιστήμιο, είναι πρωτόγνωρο. Δεν έχει ξαναγίνει τόσο ομαλά τελετή υποδοχής Πρυτανικών Αρχών. Παραλαμβάνουμε ένα εύφορο και γόνιμο έδαφος το οποίο έχει προετοιμαστεί στο πανεπιστήμιο και θα ήθελα να σταματήσω σε δύο λέξεις που συμπυκνώνουν όλη τη δράση των σημερινών Πρυτανικών Αρχών την τελευταία τετραετία, εντιμότητα και αξιοπρέπεια. Το Α.Π.Θ. στις μέρες σας κύριε Πρύτανη γνώρισε εντιμότητα και αξιοπρέπεια. Το γεγονός ότι οι σημερινές πρυτανικές αρχές επέλεξαν ένα τέτοιο τρόπο να λογοδοτήσουν και να κάνουν τον απολογισμό τους δείχνει τη βαθιά δημοκρατική τους συνείδηση αλλά και το δικό μας βαρύ χρέος που παραλαμβάνουμε τα ηνία του Α.Π.Θ. από μία αφετηρία βαθιάς δημοκρατικής συνείδησης και αυτό για εμάς είναι ευθύνη αλλά και χαρά γιατί ξεκινάμε από ένα καλό σημείο».
Οι απερχόμενες Πρυτανικές Αρχές ευχαρίστησαν όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, και ιδιαίτερα τα μέλη των επιτροπών και το προσωπικό του πανεπιστημίου που συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου.