Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών κυκλοφόρησε τη μελέτη του Ναουσαίου εκπαιδευτικού Εμμανουήλ Στ. Βαλσαμίδη Νάουσα 1892-1906 υπό την επιστημονική επίβλεψη του καθηγητού Αθανασίου Καραθανάση, Αντιπροέδρου της Εταιρείας. Χορηγός της εκδόσεως είναι η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού Ημαθίας.
Με βάση τους ανέκδοτους κώδικες της Μητροπόλεως Βεροίας και Ναούσης, ο συγγραφέας ακτινογραφεί κυριολεκτικά την εμβληματική αυτή πόλη η οποία έθεσε τη σφραγίδα της στην Ιστορία της Μακεδονίας κατά τους δύο προηγουμένους αιώνες. Παρουσιάζονται αναλυτικά όλες οι πλευρές της, όπως ο κοινοτικός βίος, η δημοκρατική οργάνωση των ελληνικών Κοινοτήτων αλλά και οι σκληρές ενδοκοινοτικές συγκρούσεις, η ελληνική παιδεία με τα προβλήματά της αλλά και τα μεγάλα επιτεύγματά της, η κοινωνία της με όλα τα επώνυμα των οικογενειών της και η οικονομία της όπου λάμπει η πρωτοπόρος πρώιμη βιομηχανία της.
Φωτίζεται έτσι όλη η Επαρχία Ναούσης με επίκεντρο την πρωτεύουσά της σε μιαν ιστορική περίοδο η οποία υπήρξε καθοριστική για την τύχη του μακεδονικού ελληνισμού, διότι μεταξύ 1892-1906 αναπτύχθηκε και κορυφώθηκε ο Μακεδονικός Αγώνας στον οποίο συμπρωταγωνίστησε η Νάουσα. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι στους καιρούς μας τα Σκόπια έχουν στοχοποιήσει και τη Νάουσα με την περιοχή της σε τέτοιο σημείο μάλιστα ώστε να υποστηρίζουν ότι η Επανάσταση και το Ολοκαύτωμα της Νάουσας το 1822, κατά την εθνεγερσία του ελληνισμού, είναι εθνικός αγώνας και ιστορική απόδειξη του ψευδωνύμου «Μακεδονικού Έθνους» ‒που η κατασκευή του άρχισε μετά από 122 χρόνια!
Η πολύτιμη αυτή έκδοση των 459 σελίδων διατίθεται στο Βιβλιοπωλείο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, οδός Εθνικής Αμύνης 4, στη συμβολική τιμή των 15 ευρώ.