«Τα έσοδα από τον ΦΠΑ, παρά την πρώτη σημαντική αύξησή του, παρουσιάζουν άνοδο μόλις 0,8%, έναντι ετήσιου στόχου 14,5%. Πώς, όμως, η κυβέρνηση ελπίζει να αυξήσει τα έσοδα από ΦΠΑ, τη στιγμή που η ύφεση βαθαίνει, ενώ έχει γιγαντωθεί η λαθρεμπορία τσιγάρων και καυσίμων, αφού πλέον το κίνητρο της φοροδιαφυγής είναι πολύ μεγαλύτερο»;
Ενδιαφέρουσα ερώτηση –υπάρχει, άραγε, απάντηση; Τη θέτει ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου, με αφορμή τις σημερινές αυξήσεις του ΦΠΑ. Κι επισημαίνει:
«Τη στιγμή μάλιστα που το ΠΑΣΟΚ ζητάει θυσίες από τον Ελληνικό λαό δεν έχει γίνει κάποια σοβαρή προσπάθεια να μειωθεί η φοροδιαφυγή και να ‘αναδιοργανωθούν’ οι εισπρακτικοί μηχανισμοί, όπως υποσχόταν όταν ανέλαβε την εξουσία. Την ίδια στιγμή, οι εφορίες και τα τελωνεία μένουν ακέφαλα, η στελέχωσή τους είναι ελλιπής και οι υπάλληλοι είναι προβληματισμένοι, καθώς -πέρα από τη σοβαρή μείωση των αποδοχών τους- διαρρέουν διάφορα σενάρια από το Υπουργείο Οικονομικών περί κατάργησης υπηρεσιών, μεταθέσεων, μετατάξεων και περαιτέρω μείωση αποδοχών, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη και η κατάργηση θεμελιωμένων ασφαλιστικών δικαιωμάτων».
Κι όπως λέει κι ο κ. Καράογλου, «σε όλο αυτό το κλίμα ανασφάλειας και απογοήτευσης, η κυβέρνηση απαντάει με την εύκολη “λύση” της αύξησης του ΦΠΑ, δίνοντας τη χαριστική βολή σε όλους».