"Το σύστημα παραγωγής τροφίμων, που απαιτεί εντατικοποιημένη παραγωγή προϊόντων διατροφής για κάλυψη των αυξημένων διατροφικών αναγκών του πλανήτη, είναι υποχρεωμένο να χρησιμοποιεί μεθόδους και τεχνικές, οι οποίες με τη σειρά τους επιδρούν στην ποιότητα των τροφίμων και στο περιβάλλον (νιτρικά, λιπάσματα κλπ)".
Αυτό τόνισε, στο πλαίσιο του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΔΕΔΥΤ, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρός της Δρ. Γιάννης Τσιλφίδης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Ελληνικής Εταιρίας Αθηροσκλήρωσης που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, φαίνεται ότι επικρατεί σύγχυση στις απόψεις των Ελλήνων, για το "ποιά είναι η ασφαλέστερη πηγή προμήθειας τροφίμων".
Σε δείγμα 4799 ατόμων, το 68,2% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι προτιμά τη δική του ή τη φιλική παραγωγή ως την ασφαλέστερη πηγή προμήθειας των τροφίμων για την οικιακή κατανάλωση, το 13,1% προτιμά τη λαϊκή αγορά, το 12,8% το σούπερ μάρκετ, και το 5,9% τα μικρά εμπορικά καταστήματα της γειτονιάς του.
Στη μελέτη επισημαίνεται ότι "πολιτεία και οι επιστημονικοί φορείς θα έπρεπε να αναζητήσουν τα αίτια και τις λύσεις με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων και την ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης με τον καταναλωτή".

Οι φωτογραφίες είναι του Νώντα Στυλιανίδη από το photoreportage.gr