Το νέο κτίριο, που θα στεγάσει τον Α’ Πυροσβεστικό Σταθμό Θεσσαλονίκης, θεμελίωσε σήμερα, Παρασκευή 4 Ιουνίου, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Σπύρος Βούγιας. Μια τελετή από την οποία δεν έλειψαν τα απρόοπτα. Συγκεκριμένα, σε κάποια στιγμή, την ώρα που ο υπουργός μιλούσε για τους συμβασιούχους, ένας από τους Πυροσβέστες τον ρώτησε τι θα γίνει με τα ωράρια. Ο υπουργός, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό είπε πως το θέμα μελετάται και θα διευθετηθεί.
Αμέσως μετά την τελετή, πάντως, ο συγκεκριμένος πυροσβέστης δέχτηκε τις... νουθεσίες του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης Κ. Κεσαπίδη, ενώ και ο υφυπουργός εξέφρασε παράπονο για το ότι διακόπηκε η ομιλία του.
Κατά τα λοιπά, η τοποθεσία του πυροσβεστικού σταθμού, στη συμβολή των οδών Ολυμπιάδος και Κασσάνδρου, θα εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων στο κέντρο, τη δυτική και την ανατολική πλευρά της πόλης, και κυρίως στην ευαίσθητη περιοχή του Σέιχ Σου.
Στην τελετή θεμελίωσης, την οποία ευλόγησε ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.Άνθιμος, παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, κ. Γρηγόρης Τασούλας και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στυλιανός Στεφανίδης.
Όσον αφορά την κατασκευή, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη στάθηκε ιδιαίτερα στην προστασία του βυζαντινού τείχους που τον περικλείει: «Έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του πολύ ευαίσθητου και ιδιαίτερου περιβάλλοντος χώρου, όπου σώζεται τμήμα του ανατολικού βυζαντινού τείχους», είπε ο κ.Βούγιας, προσθέτοντας ότι το νέο κτίριο, που κατασκευάζεται μέσω του προγράμματος Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), θα παραδοθεί προς χρήση σε οκτώ μήνες από σήμερα.
Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τη φετινή αντιπυρική περίοδο ο υφυπουργός επισήμανε ότι έχει γίνει σκληρή προετοιμασία στον τομέα της πρόληψης πυρκαγιών και της οργάνωσης της προστασίας πριν από το συμβάν.
«Είμαι αισιόδοξος πως και το ηθικό του Σώματος είναι υψηλό και η ετοιμότητά του τέτοια, που όταν χρειαστεί, αν υπάρξει ένα συμβάν στην περιοχή, τα πρώτα 5-10 λεπτά να είμαστε εκεί», ανέφερε ο Υφυπουργός.
Ο κ.Βούγιας γνωστοποίησε ότι στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ, προωθείται- πέρα από το πρόγραμμα κατασκευής πυροσβεστικών σταθμών και σε άλλες περιοχές της χώρας, που βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης- η κατασκευή, στη Θεσσαλονίκη, πέντε νέων μεγάλων Αστυνομικών Τμημάτων, τα οποία θα «απαντήσουν» στις αυξημένες ανάγκες των νέων «Καλλικρατικών» δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Ανακοίνωσε, τέλος, ότι σύντομα θα θεμελιωθεί και το κτίριο της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, που θα κατασκευασθεί- επίσης μέσω ΣΔΙΤ, στην περιοχή Νεοχωρούδας Θεσσαλονίκης, σε οικόπεδο 500 στρεμμάτων, που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Καλλιθέας. Η Ακαδημία αυτή ουσιαστικά θα αποτελεί ένα Ανώτατο Ίδρυμα εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης πυροσβεστών από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Σύντομη ξενάγηση στο νέο κτίριο
Το κτίριο θα αναπτύσσεται σε τέσσερις υπέργειους και δύο υπόγειους ορόφους και η συνολική επιφάνεια των χώρων θα είναι 1.864 τ.μ.
Στο ισόγειο θα βρίσκεται το μηχανοστάσιο, και οι υπόλοιποι όροφοι θα φιλοξενούν χώρους γραφείων, κοιτώνες, αποθήκες και θέσεις στάθμευσης (υπόγεια).
Η κατασκευή του κτιρίου, από τον ανάδοχο ιδιωτικό φορέα σύμπραξης, θα ολοκληρωθεί αρχές Φεβρουαρίου του 2011.
Ο Α’ Πυροσβεστικός Σταθμός Θεσσαλονίκης, που εξυπηρετεί το κέντρο πόλης, βρίσκεται σήμερα στην οδό Ολυμπιάδος 117, σε κτίριο μισθωμένο από ιδιώτη.