Γράφει το site οικονομικών ειδήσεων Σοφοκλέουςin: Εν αμφιβόλω τίθεται η συνταγή του ΔΝΤ για την αναδιάταξη και την αναπτυξιακή ορμή της ελληνικής οικονομίας μετά την απότομη και έντονα ανησυχητική εκτίναξη του πληθωρισμού στο 5,4%. Η πολυδιαφημισμένη «εσωτερική υποτίμηση» ή κατά την προσφιλή έκφραση του Ντ. Στρος-Καν ο «αποπληθωρισμός» που πρέπει να υποστεί η χώρα, δεν μπορεί να επιτευχθεί με πληθωριστικά άλματα που εκτοξεύουν στα ύψη το κόστος προϊόντων και υπηρεσιών
Από τον ερχόμενο μήνα η νέα αύξηση του ΦΠΑ κατά δυο μονάδες θα οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των τιμών αφού οι επιχειρήσεις αδυνατούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις. Ο πληθωρισμός θα ανέβει ακόμη πιο ψηλά με ολέθριες συνέπειες για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων. Το γεγονός αυτό με την αύξηση των φόρων και την περιστολή των δημόσιων δαπανών που θεσπίζονται για να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματα, νεκρώνουν νομοτελειακά την αγορά και αφαιρούν την όποια αναπτυξιακή ικμάδα από την οικονομία ενώ αντί να αυξήσουν, περικόπτουν τη ροή των δημόσιων εσόδων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κάμψης στις οικονομικές δραστηριότητες είναι τα μειωμένα δημόσια έσοδα απ τον ΦΠΑ στο εφετινό πεντάμηνο, παρά την ποσοστιαία αύξηση των συντελεστών που έχει θεσπιστεί. Από κει και πέρα θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η επιπλέον αρνητική επίπτωση στα έσοδα από την κάμψη στην οικοδομή, το νέκρωμα της αγοράς αυτοκινήτου, την συρρίκνωση της κατανάλωσης κλπ.
Το ότι η χώρα οδηγείται σε φοβερές οικονομικές περιπέτειες είναι ασφαλώς γνωστό, οι θυσίες όμως που υφίστανται οι πολίτες πρέπει να δίνουν την ελπίδα της εξόδου από την κρίση. Η εικόνα όμως που δίνεται από το πρώτο διάστημα εφαρμογής της «συνταγής ΔΝΤ» κάθε άλλο φαίνεται να οδηγούν στην έξοδο. Αντίθετα η χώρα μπαίνει όλο και πιο βαθεία στην κρίση με συνέπεια να θεωρούνται πλέον απαραίτητες οι διορθωτικές κινήσεις από την κυβέρνηση που έχει τεράστια ευθύνη για το θέμα.