Απόφαση του Αρείου Πάγου που εκδόθηκε σήμερα, αλλάζει τα δεδομένα στις ενοικιάσεις ακινήτων και ξεκαθαρίζει τη μόνιμη διαμάχη ιδιοκτητών και ενοικιαστών, η οποία είναι, ποίος θα πληρώσει τις φθορές του μισθώματος,


Σύμφωνα με την απόφαση οι ενοικιαστές δεν έχουν καμία υποχρέωση να επισκευάζουν τις ζημιές που έχουν προκληθεί, λόγω της φυσιολογικής φθοράς του χρόνου, σε ένα ακίνητο (διαμέρισμα, σπίτι, κατάστημα), όταν το ξενοικιάζουν.
Η απόφαση αναφέρεται στη περίπτωση του κτιρίου που είχε ενοικιάσει επί 36 χρόνια το υπουργείο Δημόσιας Τάξης προκειμένου να στεγαστεί η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης η οποία αποχώρησε το 2004.
Οι ιδιοκτήτες του ακινήτου ζήτησαν αποζημίωση για φθορές που είχαν γίνει όλα αυτά τα χρόνια στους χώρους όπου στεγάζονταν οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ και άρχισε η δικαστική διαμάχη η οποία έληξε σήμερα. Η απόφαση ωστόσο αφορά όχι μόνο την περίπτωση της αστυνομίας, αλλά όλες τις περιπτώσεις ενοικιάσεων.
Στην απόφαση, τονίζεται πως οι ενοικιαστές, με τη λήξη της μίσθωσης, οφείλουν να επισκευάζουν ή να καταβάλλουν τα χρήματα που απαιτούνται για τις ζημιές που ξεφεύγουν από τα όρια των φυσιολογικών φθορών και έγιναν με δική τους υπαιτιότητα.
Στην περίπτωση του κτιρίου που στέγαζε την αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης, οι αρεοπαγίτες, δεν δέχθηκαν να επιδικαστούν χρήματα που αφορούσαν την αποκατάσταση φθορών που προέρχονταν από την καθημερινή χρήση, όπως πλακάκια, μωσαϊκά, ξύλινα πατώματα, πόρτες , υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.κ.λ.π.
Στην απόφαση αναφέρεται, μάλιστα, ότι στο συγκεκριμένο κτίριο προσερχόντουσαν επί 24ώρου βάσεως και επί 36 έτη πάρα πολλοί άνθρωποι όπως αστυνομικοί, επισκέπτες, κρατούμενοι, δικηγόροι, με συνέπεια να υπάρχουν φθορές.
Αντίθετα, οι δικαστές δέχθηκαν ότι οι ιδιοκτήτες δικαιούνται ένα μίσθωμα επιπλέον, για τον χρόνο που θα απαιτεί προς αποκατάσταση των ζημιών και το κτίριο θα μείνει ξενοίκιαστο. Παράλληλα, δέχθηκε η Δικαιοσύνη τις ζημιές που είχαν υποστεί δάπεδα λόγω της τοποθέτησης μεταλλικών κατασκευών κ.λπ.