Έλλειψη ρευστότητας, φορολογία, υψηλό κόστος παραγωγής, παραεμπόριο είναι οι κύριες αιτίες για τα σημερινά επίπεδα των τιμών, υποστήριξαν επιχειρηματίες, επαγγελματίες και εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων, σε σύσκεψη για την ακρίβεια, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου.
Ο νομάρχης, Π. Ψωμιάδης, κάλεσε τους επιχειρηματίες να κρατήσουν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι, όπως είπε, γνωρίζει τα προβλήματα των επιχειρήσεων. «Η κρίση θέλει χαμηλές τιμές για να δώσουμε ανάσα στους καταναλωτές», τόνισε ο κ. Ψωμιάδης. Επικαλέστηκε έρευνα, σύμφωνα με την οποία ορισμένα προϊόντα στην Ελλάδα είναι ακριβότερα απ’ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με υψηλότερους μισθούς, αλλά επέρριψε ευθύνες και στην πολιτεία.
«Δε μιλάω κομματικά. Δεν υπάρχει σχέδιο, όπως δεν υπήρξε και με την προηγούμενη κυβέρνηση. Τα μέτρα είναι εισπρακτικά, δε θα οδηγήσουν πουθενά. Οι επιχειρήσεις κλείνουν, από πού θα εισπράξεις; Δεν θέλω, όμως, να πιστέψω ότι είμαστε η ακριβότερη χώρα», υποστήριξε.
Οι επιχειρηματίες από την πλευρά τους τόνισαν ότι από τη μία, τα ακριβά καύσιμα και οι ακριβές υπηρεσίες (τιμολόγια ΔΕΚΟ), οι ακριβές πρώτες ύλες και η φορολογία και από την άλλη, η δραματική πτώση της ζήτησης τούς υποχρεώνει να δουλεύουν με οριακά κέρδη. Υποστήριξαν ότι στα περισσότερα είδη οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες τα τελευταία χρόνια, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια να μην υπάρξουν ανατιμήσεις.

Τι είπαν οι φορείς
«Η αισχροκέρδεια δεν υπάρχει στα πρατήρια καυσίμων, αλλά στη χονδρική. Πουλάμε με ελάχιστο κέρδος, ενώ έχουμε τεράστια έξοδα λειτουργίας. Με τις σημερινές συνθήκες πουλάμε με κέρδος λίγων λεπτών», υποστήριξε ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Θεσσαλονίκης, Θέμης Κιουρτζής.
Την αισιοδοξία του, ότι οι αρτοποιοί θα απορροφήσουν τη νέα αύξηση του ΦΠΑ, όπως έκαναν και με την πρώτη αύξηση, ενώ το ψωμί δε θα αυξηθεί, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρτοποιών, Νεόφυτος Παπαδόπουλος. Ανάλογη ήταν η δέσμευση και των εκπροσώπων των εμπόρων κρέατος. «Οι τιμές παραμένουν οι ίδιες εδώ και 10 χρόνια και θα απορροφήσουμε και τη νέα αύξηση του ΦΠΑ», τόνισαν.
Μειώσεις σε κωδικούς τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης υποστήριξαν ότι έχουν κάνει ήδη ιδιοκτήτες αλυσίδων σούπερ μάρκετ. «Πέρυσι, μειώσαμε τις τιμές σε 1.000 κωδικούς, μειώνοντας τα κέρδη της επιχείρησης κατά 3,6 εκατομμύρια ευρώ. Φέτος, κάνουμε έκπτωση στο προσωπικό για τρόφιμα», είπε ο ιδιοκτήτης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, Διαμαντής Μασούτης.
Το παραεμπόριο στιγμάτισε, ως κύρια πηγή της απώλειας των εσόδων τους, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών, Νίκος Καζάκος. «Έχουμε ταμειακή μηχανή και το παραεμπόριο απ’ έξω οργιάζει», είπε.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Τυροκόμων Μακεδονίας - Θράκης, Νίκος Καραγκούνης, υποστήριξε ότι η τιμή των προϊόντων του κλάδου παρέμεινε σταθερή.
Στη ρευστότητα της αγοράς εστίασαν οι έμποροι: «Πώς να πέσουν οι τιμές, όταν οι επαγγελματίες δεν μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις τους. Είναι μονόδρομος η στήριξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, του αυτοαπασχολούμενου και του εργαζόμενου, στην Ελλάδα. Πρέπει να στηρίξουμε τα ελληνικά προϊόντα», δήλωσε ο Σταύρος Ζαχαρέλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης.
«Τα λουκέτα θα φτάσουν τα 100.000 έως το τέλος του χρόνου. Πώς θα βγούμε από αυτό το μαγγανοπήγαδο;» αντέτεινε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Γ. Φιλιππίδης.
Να ενισχυθεί άμεσα η ρευστότητα για να βοηθηθεί η μεταποίηση, ζήτησε ο αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Παπαδόπουλος. Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ζαχαροπλαστών, Κώστας Τσάμης, ζήτησε από τη Νομαρχία να μεσολαβήσει για να «κοιταχθεί η σχέση τραπεζών - κράτους σε σχέση με το ΤΕΜΜΠΕ», ώστε να μην αποδειχθεί «φούσκα» και εξακολουθήσουν οι τράπεζες την ίδια «σφιχτή» πολιτική δανεισμού.
Οι αντινομάρχες Γ. Τσαμασλής, Δ. Ευθυμιάδης και Α. Πορφυριάδου, που είχαν τον συντονισμό της συζήτησης θα συντάξουν μνημόνιο με τα αιτήματα, αλλά και με τις δεσμεύσεις των επιχειρηματιών για μειώσεις τιμών, ώστε ο νομάρχης να το προωθήσει στα αρμόδια υπουργεία.