Υπέρ του «Καλλικράτη», με ποσοστό που φτάνει το 60%, τάσσονται οι πολίτες του νομού Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Interview, που διενεργήθηκε στο νομό Θεσσαλονίκης το διάστημα Μάιος - Ιούνιος 2010 για λογαριασμό της επιχείρησης «Ικτίνος Consulting» που εξειδικεύεται στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Η δημοσκόπηση ήταν τηλεφωνική, έγινε σε δείγμα 505 ατόμων, άνω των 18 ετών, και θα παρουσιαστεί το απόγευμα σε εκδήλωση σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 60% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το σχέδιο «Καλλικράτης» είναι στη σωστή κατεύθυνση, ενώ το 32% εκτιμά πως είναι σε λάθος πορεία. Ειδικότερα, το 82% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ επιδοκιμάζει τον «Καλλικράτη», ενώ μόνο το 6% τον αποδοκιμάζει.
Στους ψηφοφόρους της Ν.Δ., τα ποσοστά είναι περίπου μοιρασμένα, με το 54% να τοποθετείται αρνητικά στη διοικητική μεταρρύθμιση και το 44% θετικά.
Το 65% των πολιτών θεωρεί πως σημαντικό ρόλο στις ερχόμενες εκλογές θα παίξει η προσωπικότητα των υποψηφίων, σε αντίθεση με το 32% που πιστεύει πως πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν τα κόμματα.
Χαρακτηριστικό είναι πως το 55% των ερωτηθέντων πιστεύει πως τα κόμματα δεν θα πρέπει να δώσουν χρίσματα σε πρόσωπα.
Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι μοιρασμένοι στο να δοθούν ή όχι τα χρίσματα (45% λέει ναι και 43% απαντά αρνητικά), ενώ οι της Ν.Δ. είναι ξεκάθαρα κατά των χρισμάτων από την ηγεσία του κόμματός τους (63% λέει όχι) και το 34% αυτών τοποθετείται θετικά.
Τέλος, στην ερώτηση εάν οι δημοτικές εκλογές στέλνουν μήνυμα στην εκάστοτε κυβέρνηση, το 77% εκτιμά πως υπάρχει μήνυμα και έχει αποδέκτη αυτόν που έχει την εξουσία, ενώ μόλις το 20% απαντά πως το αποτέλεσμα των εκλογών της αυτοδιοίκησης δεν στέλνει κάποιο μήνυμα στην κυβέρνηση.