Ενημερωτική εκστρατεία για την ενίσχυση της εικόνας του Ευρώ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, μέλος της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων, με ερώτηση που συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η Ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι, για την υιοθέτηση του Ευρώ έγιναν συστηματικές δράσεις πληροφόρησης και κάτι ανάλογο θα απαιτούσαν οι σημερινές συνθήκες, λόγω των δημοσιονομικών, αλλά και κερδοσκοπικών πιέσεων στην Ευρωζώνη, με αρνητικές συνέπειες στο Ευρώ και στην αξιοπιστία του.
Αναφέρθηκε στα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων σε διάφορες χώρες-μέλη, όπου διαπιστώνεται ότι μεγάλη μερίδα Ευρωπαίων πολιτών αμφισβητούν όχι μόνο τη βιωσιμότητά του κοινού νομίσματος, αλλά και την ικανότητά του να προστατεύσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες από τον πληθωρισμό.
Η Ρόδη Κράτσα επεσήμανε επίσης ότι, λόγω των αδυναμιών αλληλεγγύης και οικονομικού συντονισμού της Ευρωζώνης και των σκληρών προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, οι Ευρωπαίοι πολίτες αισθάνονται πως το Ευρώ "στοιχίζει ακριβά". Oι δε προβλέψεις ή απειλές για έξοδο από την Ευρωζώνη κάποιων χωρών, κλονίζουν την πίστη των πολιτών προς το ενιαίο νόμισμα και την κοινή Ευρωπαϊκή πορεία.
Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής υποστήριξε ότι απαιτείται στοχευμένη στρατηγική ενημέρωσης σε κάθε χώρα για τη σημασία του Ευρώ, γιατί η σύγχρονη δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρωτόγνωρη και δυσνόητη για τους πολίτες, δημιουργεί ανασφάλεια και έλλειψη εμπιστοσύνης στο κοινό μέλλον.
Ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Όλι Ρεν δήλωσε ότι, παράλληλα με την επικοινωνιακή εκστρατεία για το ρόλο και την αξία του ευρώ, απαιτείται δημοσιονομική πειθαρχία, εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών των κρατών-μελών, για να έχουμε βιώσιμη οικονομία, σταθερό ευρώ και αξιόπιστο νομισματικό σύστημα