Στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης (Γρ. Λαμπράκη και Κλεάνθους) φιλοξενείται η έκθεση της ομάδας Encortarte με τίτλο «Δυο Ωκεανοί, Μια Θάλασσα». H ομάδα EncontrARTE, μια καλλιτεχνική ανταλλαγή μεταξύ Ελλάδας και Μεξικού, δημιουργήθηκε το 2009. Καθοριστική ήταν η συμβολή της εικαστικού Σοφίας Κυριακάκη, που ζει και εργάζεται στο Μεξικό, για τη δημιουργία της ομάδας. Στόχος της ομάδας είναι η δημιουργία δικτύων επικοινωνίας των καλλιτεχνών από τις δυο χώρες, οι ανταλλαγές, οι κοινές δράσεις, η προβολή της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και εν τέλει η γνωριμία των δυο λαών.
Η επέτειος των 200 χρόνων από τη Μεξικανική Ανεξαρτησία αποτελεί την αφορμή και το πλαίσιο της έκθεσης, που φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή καλλιτέχνες και κοινό από τις δύο χώρες.
Η έκθεση αυτή παρουσιάζει έργα μεξικανών καλλιτεχνών από ένα ευρύ φάσμα μέσων, υλικών και προσεγγίσεων: ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, βίντεο. Εκτείνεται όμως πέρα από τα όρια μιας εικαστικής έκθεσης παρουσιάζοντας μουσικούς, λογοτέχνες, ανθρώπους των γραμμάτων και του θεάτρου, και γίνεται ένα μικρό πανόραμα της σύγχρονης καλλιτεχνικής πράξης στο Μεξικό.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι : Bernardo Calderón, Mizraim Cárdenas, Humberto Chávez Mayol, Aldo Cordoba, Refugio de la Torre Villalpando, Adela Fernández, Emilio Quetzalcóatl Fernández, Verónica Gómez, Rosario Guillermo, Alan Hervert Ortiz, Sofia Kyriakaki, Martha Moreleon. David Ojeda, Melvina Orozco, Darío Parga, Guillermo Portella, Jesús Ramos, Carlos Joaquín Ramírez, Oswaldo Rivera, Guadalupe Victorica, Juan Wörner Baz, Marysole Worner Baz.
Η έκθεση διοργανώνεται από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού-Νεολαίας και τη Δημοτική Πινακοθήκη και εντάσσεται στις εκθέσεις του τριμήνου Μαΐου, Ιουνίου, Ιουλίου της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Διάρκεια Έκθεσης:
Τετάρτη 2 Ιουνίου έως Κυριακή 20 Ιουνίου 2010
Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης
(Γρ. Λαμπράκη & Κλεάνθους)
Τηλ.: 2310 909414, 425531
www.thessaloniki.gr
Ημέρες και ώρες λειτουργίας :
Τρίτη - Παρασκευή: 10:00 - 14:00, 18:00 - 21:00
Σάββατο: 18:00 - 21:00
Κυριακή : 10:00 - 14:00
Δευτέρα : ΚΛΕΙΣΤΑ


Οι φωτογραφίες της τελετής εγκαινίων είναι του Νώντα Στυλιανίδη, από το photoreportage.gr