Μετά από μια 12ετία στη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, ο Βασίλης Παπαγεωρ- γόπουλος δε θα είναι, πλέον, δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Θέλοντας και μη, ο τίτλος «Τέλος Εποχής» αποκτά νόημα. Σταματά να είναι δημοσιογραφικό στερεότυπο.

Πολλά ειπώθηκαν κι άλλα τόσα γράφτηκαν για το λόγο που ο κ. Παπαγεωργόπουλος αποφάσισε να μην πάρει μέρος στις εκλογές του Νοεμβρίου. Αρκετοί είπαν ότι η Ρηγίλλης ήταν αυτή που του ζήτησε να μη συμμετέχει. Η συνάντηση του κ. Παπαγεωργόπουλου με τον Αντώνη Σαμαρά, προχθές, στην Αθήνα, ενίσχυσε αυτές τις απόψεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαγεωργόπουλος, επιμένει ότι «ήταν δική του απόφαση». Και πως ήταν μια απόφαση που είχε πάρει λίγο πριν τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές.

Όσοι γνωρίζουν προσωπικά τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης επιμένουν ότι, πράγματι, πριν τέσσερα χρόνια, είχε σκεφτεί πολύ σοβαρά να αποχωρήσει. Όμως, την τελευταία στιγμή, μπροστά στην επιμονή της τότε ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, κατέβηκε για «άλλη μία τετραετία».

Η περίπτωση Παπαγεωργόπουλου, άλλωστε, έχει πολλά κοινά με την περίπτωση Κοσμόπουλου. Έτσι και τότε, η Νέα Δημοκρατία είχε ζητήσει από τον ασχολούμενο με τα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γνωστό παράγοντα και Ηρακλειδέα, Ντίνο Κοσμόπουλο, να «σώσει την παρτίδα». Να πάρει το δήμο, για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας, μετά την υπουργοποίηση Κούβελα.

Όταν «έσκασε» η υπόθεση της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας», μπροστά στον κίνδυνο να χάσει το δήμο η Νέα Δημοκρατία, επιστρατεύτηκε ο Β. Παπαγεωργόπουλος. Η τότε ηγεσία του κόμματος ζήτησε από τον «φτερωτό γιατρό» να… τρέξει προς το νήμα και να τερματίσει πρώτος, παρά τα όσα ακούγονταν για την υπόθεση της «Πολιτιστικής».

Ο Β. Παπαγεωργόπουλος άφησε κατά μέρος μια καριέρα στην κεντρική πολιτική ζωή και ανέλαβε να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά». Και τα κατάφερε. Θριαμβευτικά, μάλιστα, στις δύο πρώτες τετραετίες.

Λίγο πριν την έναρξη της τρίτης τετραετίας, ο Β. Παπαγεωργόπουλος σκέφθηκε την αποχώρηση. Παρέμεινε, όμως, για να ζήσει, πέρα από όλα τα άλλα, την περίπτωση του ελλείμματος στο ταμείο του δήμου. Ενός ελλείμματος για το οποίο χρειάστηκε… μια δημαρχιακή θητεία, για να διωχθεί, από την εισαγγελία Πρωτοδικών, ο φερόμενος ως δράστης υπάλληλος…

Η ιστορία μας διδάσκει το εξής: Σε αυτές τις περιπτώσεις, η Ρηγίλλης, σαλπίζει προσκλητήριο και αναφορά. Και επιστρατεύει κάποιον, για να μη χαθεί ο δήμος. Η αποχώρηση Παπαγεωργόπουλου άνοιξε το δρόμο για να αρχίσουν οι εξελίξεις. Η ονοματολογία, άλλωστε, είχε αρχίσει πολλούς μήνες πριν την οριστική απόφαση του δημάρχου Θεσσαλονίκης…