Ένα καλλιτεχνικό κίνημα που έμελλε να αλλάξει την πορεία της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής και της βιομηχανικής Τέχνης παρουσιάζεται σε έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Πρόκειται για τον γερμανικό Σύνδεσμο επιτηδευματιών «Deutscher Werkbund», η αναδρομική έκθεση για τη δράση του οποίου, με τίτλο «100 χρόνια Deutscher Werkbund», εγκαινιάζεται αύριο στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Η δράση του Συνδέσμου ξεκίνησε το 1907 από δώδεκα αρχιτέκτονες και δώδεκα εταιρείες επιχειρήσεων που είχαν στόχο τη συνένωση επιστημονικών και επιχειρηματικών δυνάμεων προκειμένου να προχωρήσουν σε αισθητικό και οικονομικό εκσυγχρονισμό των γερμανικών προϊόντων, ώστε να κερδίσουν την εγχώρια κατανάλωση και να σταθούν ισάξια στις ξένες βιομηχανικές αγορές.
«Πρόκειται για ένα κίνημα που προέκυψε από τις ανάγκες της προπολεμικής και στη συνέχεια της μεταπολεμικής γερμανικής κοινωνίας, για ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων της, μέσω ενός ουσιαστικού επανασχεδιασμού των καθημερινών χρηστικών αντικειμένων», εξήγησε η πρόεδρος του Μουσείου, Ξανθίππη Σκαρπιά - Χόιπελ, στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης τύπου.
Σύνθημα της δράσης του Συνδέσμου ήταν το «Σχεδιασμός από το μαξιλάρι του καναπέ ως την πολεοδομία».
«Το συγκεκριμένο κίνημα μαζί με το Μπάουχαους άσκησαν μεγάλη επιρροή στην Αρχιτεκτονική, την Τέχνη και το βιομηχανικό σχεδιασμό», επισήμανε η ιστορικός τέχνης, Μπριγκίτε Κουντς. Πρόσθεσε δε ότι «το Deutscher Werkbund ήταν το πρώτο που αναφέρθηκε σε θέματα οικολογικού προβληματισμού μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».
Την έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Οκτωβρίοιυ, συνδιοργανώνουν το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, που θα πραγματοποιήσει σειρά παράλληλων εκδηλώσεων.

από το ΑΠΕ-ΜΠΕ