Ώδινεν όρος… κι έτεκεν μυν! Ή, στα απλά νεοελληνικά, κοιλοπονούσε το βουνό και γέννησε ποντίκι. Η παροιμία πάει γάντι στο θέμα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Ακριβώς εννέα μήνες το κυοφορούσε το αρμόδιο υπουργείο. Και, χθες, το… ξεγέννησε.
Υποτίθεται, λοιπόν, ότι το νομοσχέδιο δίνει λύση στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Αλλά(και τα «αλλά» είναι πολλά)…
1. Ως προϋπόθεση για να υπαχθεί κάποιος ιδιώτης στην ευνοϊκή ρύθμιση, είναι η «αποδεδειγμένη και μόνιμη αδυναμία» αποπληρωμής των χρεών και, μάλιστα, με δικαστική σφραγίδα(από ειρηνοδικείο).
2. Προβλέπεται, επίσης, ότι «η περιουσία του οφειλέτη ρευστοποιείται», με εξαίρεση την πρώτη κατοικία και αυτή υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
3. Προβλέπεται η συναίνεση της πλειοψηφίας των πιστωτών.
Κι αρχίζουν τα προβλήματα: Ποιο ειρηνοδικείο θα εξετάσει την κάθε περίπτωση; Σε πόσα χρόνια; Πότε θα υπάρξει τελεσίδικη απόφαση; Είναι γνωστές οι ελλείψεις σε ειρηνοδίκες. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί την πρόσληψη 80 ειρηνοδικών. Πότε; Πώς, αφού οι προσλήψεις στο δημόσιο τομέα έχουν παγώσει;
Πάμε στα… δικονομικά: Τι σημαίνει μόνιμη αδυναμία; Δηλαδή αν κάποιος έχει υποστεί μείωση μισθού, ως δημόσιος υπάλληλος σήμερα –και αδυνατεί να καταβάλει τη δόση ενός δανείου- επειδή θα έχει ολόκληρο μισθό σε έναν χρόνο δεν θα «μπει» στη ρύθμιση;
Ποιες θα είναι οι προϋποθέσεις για να μην ρευστοποιηθεί ΚΑΙ η πρώτη κατοικία κάποιου οφειλέτη;
Τι θα γίνει με τις πιστωτικές κάρτες που έχουν «πνίξει» τα νοικοκυριά;
Ένα άλλο σκοτεινό σημείο επισημαίνει ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, Κωστής Χατζηδάκης: «Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για το θέμα των στεγαστικών δανείων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη γενικότερη οικονομική συγκυρία, αλλά και τις τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων, στις οποίες έχει προχωρήσει το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα. Κάθε ρύθμιση για το θέμα πρέπει να ισορροπεί ανάμεσα στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την προστασία των δανειοληπτών». Επισημαίνει, επίσης, τη δυνατότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος να αφομοιώσει αυτές τις αλλαγές –κάτι που, πάντως, ουδόλως αφορά τους καταναλωτές, αλλά που δεν αποκλείεται να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Και να σκεφθεί κανείς ότι το εν λόγω νομοσχέδιο ήταν… προεκλογική σημαία του ΠΑΣΟΚ!