ΤΟΥ Δ.Ι.ΑΣΠΡΟΠΟΥΛΗ

Σκληρές εσωκομματικές κόντρες, για τους υποψηφίους των δήμων –και ειδικά του δήμου Θεσσαλονίκης. Τα στελέχη των κομμάτων διαφωνούν, ευθέως, με την περίπτωση να στηρίξουν οι ηγεσίες υποψηφιότητες εκτός κόμματος. Ειδικά η… επέλαση των επιχειρηματιών, στο δήμο Θεσσαλονίκης, έχει προκαλέσει πλείστες όσες αντιδράσεις –και στο ΠΑΣΟΚ.
Ενδεικτικό της θέλησης του τοπικού ΠΑΣΟΚ, στη Θεσσαλονίκη, είναι το αποτέλεσμα της προχθεσινής συνέντευξης Τύπου, την οποία οργάνωσαν οι τρεις γραμματείς: Της Περιφερειακής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Γεράκης, της Ν.Ε. Α΄Θεσσαλονίκης Χρήστος Παπαστεργίου και της Ν.Ε. Β΄Θεσσαλονίκης Παντελής Κουκουλεκίδης. Υπογράμμισαν ότι τον υποψήφιο για το δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης «θα τον επιλέξει ο ίδιος ο πρόεδρος» και για τους υποψηφίους περιφερειάρχες ότι θα ακολουθηθεί η κομματική διαδικασία.
Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στην Μητροπολίτου Ιωσήφ. Στη Νέα Δημοκρατία, όμως, δεν ανησυχούν ιδιαίτερα από τις συνεχείς εξαγγελίες επιχειρηματιών, ότι θα είναι υποψήφιοι δήμαρχοι, αφού πιστεύουν ότι «αυτές οι κινήσεις έχουν να κάνουν κυρίως με τη… Βασιλέως Ηρακλείου».
Πράγματι, οι επιχειρηματίες που εμφανίστηκαν να διεκδικούν τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης κινούνται, κυρίως, στον κεντροαριστερό χώρο. Πρώτος ο Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος θεωρείται, πλέον, «παλιός» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με θητεία τεσσάρων –σχεδόν- χρόνων. Ήταν κι ο πρώτος που έσπευσε να δηλώσει υποψήφιος.

Η υποψηφιότητα Ευθυμιάδη
Την ανανέωση στο δήμο, κόντρα στην παλιά διοίκηση, ευαγγελίζεται και ο Νίκος Ευθυμιάδης, ο επιχειρηματίας ο οποίος δήλωσε πως θα είναι υποψήφιος πριν περίπου μία εβδομάδα. Ειδικά η υποψηφιότητα Ευθυμιάδη, θορύβησε αρκετούς στο ΠΑΣΟΚ.
Ο Ν. Ευθυμιάδης δεν είναι ένας τυχαίος επιχειρηματίας. Πρόεδρος του ομίλου εταιριών REDESTOS Efthymiadis Agrotechnology Group, ενός από τους πιο σημαντικούς επιχειρηματικούς ομίλους στη νοτιοανατολική Ευρώπη πάνω στον κλάδο της προστασίας και θρέψης φυτών, πολλαπλασιαστικού υλικού και εμπορίας τροφίμων, έχει αναπτύξει μέσα στις επιχειρήσεις του πολιτική κοινωνικής ευθύνης. «Οι εργαζόμενοί του πίνουν νερό στο όνομά του» λένε…
Η εικόνα του επιχειρηματία που νοιάζεται και ενδιαφέρεται για τον απλό εργαζόμενο, που έχει πετύχει με ό,τι έχει καταπιαστεί, θα προωθηθεί ιδιαίτερα προεκλογικά. Και, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν συνεχώς ότι το εκλογικό σώμα έχει γυρίσει την πλάτη στους πολιτικούς, η ανησυχία στα κομματικά επιτελεία της Θεσσαλονίκης αυξάνεται…
Ίσως αυτός να ήταν ο λόγος που έκανε, προχθές, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, παλιό μέλος της περίφημης γραμματείας Θεσσαλονίκης, Γ. Κουρίδη, να δηλώσει: «Αν κατέβουν αυτοί, κατεβαίνω κι εγώ…»

Οι «λαγοί» κι ο υποψήφιος
Στη Νέα Δημοκρατία φαίνεται να υιοθετούν την άποψη του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Βασ. Παπαγεωργόπουλου, ότι «αυτές οι υποψηφιότητες που ακούγονται είναι… λαγοί». Την άποψη αυτή εξέφρασε ο κ. Παπαγεωργόπουλος κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, όταν κι ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι, τελικά, υποψήφιος για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης.
Το ερώτημα, όμως, που γεννάται, είναι «ποιος ακολουθεί»; Ποιος είναι αυτός που θα διεκδικήσει, ως το τέλος, την κούρσα και δε θα αποσυρθεί δίνοντας… φόρα, όπως κάνουν οι ‘λαγοί΄ στους δρόμους ημιαντοχής του στίβου;
Η απάντηση φαίνεται πως έρχεται, πάλι, από το χώρο των επιχειρηματιών. Μόνον που το όνομα που ακούγεται έχει και πολιτικά ερείσματα. Ο λόγος, φυσικά, για τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δ. Μπακατσέλο.
Η δήλωση Παπαγεωργόπουλου, δύο μέρες πριν το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, άνοιξε το δρόμο για την επόμενη υποψηφιότητα. Και για όσους είπαν ότι ο δήμαρχος «θυσιάστηκε» από τη Ρηγίλλης, η παρουσία του στο συνέδριο, το βράδυ της Παρασκευής, αλλά και η θερμή υποδοχή της οποίας έτυχε και από τους οπαδούς της Ν.Δ. και από άλλα στελέχη, βούλωσαν στόματα… Κι έκαναν πιστευτό αυτό που ο ίδιος ο κ. Παπαγεωργόπουλος είχε επικαλεστεί ως λόγο της μη καθόδου του: Ότι ήταν μια ειλημμένη απόφαση, εδώ και τέσσερα χρόνια.
Ο δήμαρχος αλλάζει ρόλο: Περνά, από την σκηνή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην κομματική σκηνή. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει, ήδη, συζητηθεί ο ρόλος τον οποίο θα αναλάβει, στη συνάντηση που είχε, την Τρίτη που μας πέρασε, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.

Η επόμενη έξοδος…
Η έξοδος Παπαγεωργόπουλου, έδωσε, εκτός από την εκκίνηση για τις εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, και το έναυσμα για εξελίξεις και στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί, μπορεί στη Βασιλέως Ηρακλείου, να επιμένουν σε λύση μέσα από το κίνημα, αυτό, όμως, δε σημαίνει αυτόματα ότι η επιλογή θα έχει το ονοματεπώνυμο «Χρύσα Αράπογλου». Η βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Πρωταγωνίστρια, φρόντισε, την προηγούμενη βδομάδα, να «διαρρεύσει» από το περιβάλλον της, ότι «δεν ενδιαφέρεται, πλέον, για το δημαρχιακό θώκο της Θεσσαλονίκης.
Η αλήθεια είναι ότι, πράγματι, η κ. Αράπογλου δεν ενδιαφέρεται πια. Αλήθεια, όμως, είναι ότι δεν υπήρξε, ποτέ, κοινός τόπος μεταξύ Ιπποκράτους και Θεσσαλονίκης, όσον αφορά την υποψηφιότητά της. Η βουλευτίνα είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον της, αλλά αυτό κινήθηκε σε… μονόδρομο και δε συναντήθηκε με το ενδιαφέρον της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για την κομματική υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης.
Έτσι, όλα δείχνουν ότι, εντός των επόμενων ημερών, η έξοδος της κ. Αράπογλου από την Αυτοδιοίκηση θα ανακοινωθεί και επίσημα.

Ο γρίφος της Καλαμαριάς
Στην Καλαμαριά τα πράγματα αντιστρέφονται, σε σχέση με τα όσα ισχύουν στη Θεσσαλονίκη. Εκεί, ο Χάρρυ Κλυνν, ο οποίος υποστηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, στηρίζεται στο να επιλέξει η τοπική κοινωνία έναν –όχι «καθαρό»- κομματικό υποψήφιο. Μπορεί να υποστηρίχθηκε, στις προηγούμενες εκλογές, από τη Νέα Δημοκρατία, σίγουρα, όμως, δεν μπορεί να θεωρηθεί ο κομματικός υποψήφιος. Είναι, πράγματι, μια λύση που αναδείχτηκε μέσα από την τοπική κοινωνία και τις ανάγκες της.
Ο Χάρρυ Κλυνν έχει, ήδη, ανακοινώσει την υποψηφιότητά του. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει «κλειδώσει» κάποια υποψηφιότητα. Όλα παίζονται…