διαίτερα ενδιαφέρουσα κρίθηκε από την κα. Μπατζελή η πρόταση του ΣΕΒΕ για δημιουργία ενός παρατηρητηρίου εξαγωγιμότητας αγροτικών προϊόντων, το οποίο θα αποτελεί ένα μηχανισμό συστηματικής και συνεχούς καταγραφής των βασικών αγορών, των δικτύων διανομής, του ανταγωνισμού και των τάσεων, βοηθώντας στον εντοπισμό των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων ανά αγροτική περιοχή.
Η παρουσίαση του παρατηρητηρίου έγινε στην κ. υπουργό στο δείπνο εργασίας το οποίο της παρέθεσε χθες στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος παρουσία του Ειδικού Γραμματέα του Διοικητικού Τομέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών κ. Βαγγέλη Διβάρη. Εκεί συζητήθηκαν τα θέματα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας και της ανάγκης στήριξης της εξωστρέφειας των αγροτικών επιχειρήσεων. Όπως είπαν οι εξαγωγείς στην κ. Μπατζελή, οι πληροφορίες που θα εισέρχονται σε τακτική βάση στο παρατηρητήριο εξαγωγιμότητας, μπορούν να αξιοποιούνται από το ΥΠΑΑΤ αλλά και άλλα υπουργεία για τη χάραξη στρατηγικής ανάπτυξης και ενίσχυσης του αγροτικού κλάδου.
Ο ΣΕΒΕ παρουσίασε στην Υπουργό την έρευνα που έχει εκπονήσει το ΙΕΕΣ του Συνδέσμου για τις καλές πρακτικές στήριξης της εξωστρέφειας 21 χωρών καθώς και την πρότασή του για ολοκληρωμένα προγράμματα προβολής-προώθησης Regional marketing. Η Υπουργός ζήτησε τη τεχνογνωσία και τις εξειδικευμένες προτάσεις του ΣΕΒΕ για προγράμματα κλαδικής προώθησης-προβολής, καθώς σκοπός του Υπουργείου είναι η υιοθέτηση τέτοιων προγραμμάτων, με αποφυγή όμως "λαθών και αστοχιών που παρατηρήθηκαν σε τέτοια προγράμματα στο παρελθόν, χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα για την εξωστρέφεια των αντίστοιχων κλάδων και στερώντας από την χώρα μας σημαντικούς κοινοτικούς πόρους".
Ο ΣΕΒΕ έθεσε στην Υπουργό και ειδικά θέματα που απασχολούν τις αγροτικές επιχειρήσεις, ζητώντας την παρέμβασή της για την αντιμετώπισή τους:
* Κατάργηση ανταποδοτικών τελών υπέρ του Δημοσίου για τη διενέργεια φυτοϋγειονοµικών ελέγχων και ελέγχων ποιότητας-καταλληλότητας
* Eνεργοποίηση του «Εγκεκριμένου Εμπόρου» στον τομέα των οπωροκηπευτικών (Καν. 1580/07)
* Επίσπευση ολοκλήρωσης διαδικασίας εφαρμογής του Πρωτοκόλλου φυτοϋγειονομικών απαιτήσεων εξαγωγής καρπών ακτινιδίου από την Ελλάδα στην Κίνα και Ταϊβάν
* Εθνική Πολιτική για την ΦΕΤΑ ως ΠΟΠ προϊόν
* Υψηλοί εισαγωγικοί δασμοί σε τρίτες χώρες για την εισαγωγή κομπόστας. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε το σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει με τις εξαγωγές κονσερβών ροδακίνων στην Κορέα, λόγω της προβλεπόμενης σταδιακής μείωσης του υψηλού εισαγωγικού δασμού (50%) στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (FTA) ΕΕ-Κορέας, αλλά και της FTA Κορέας-Χιλής, βάσει της οποίας τα αντίστοιχα προϊόντα της Χιλής εισάγονται στην Κορέα με μηδενικό δασμό. Για το πρόβλημα αυτό ο ΣΕΒΕ ζήτησε την παρέμβαση της Υπουργού, σε συντονισμό με το Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε έστω και αυτή την ύστατη στιγμή να αναζητηθεί λύση για τα ελληνικά ροδάκινα σε διμερές επίπεδο.
* Περιορισμοί στον τόπο εγκατάστασης των επιχειρήσεων τυποποίησης βρώσιμης ελιάς ΠΟΠ Χαλκιδικής και Καλαμών
* Προβλήματα εφαρμογής της νέας υποχρέωσης έκδοσης δελτίου-αποστολής τιμολογίου από επιτηδευματία-αγοραστή αγροτικών προϊόντων - άρθρο 2 παρ. 6 ΚΒΣ όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 21 α’ άρθρου 19 Ν. 3842/10 (συναρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών)
* Έγκαιρη διασφάλιση επάρκειας φορτηγών αυτοκινήτων-ψυγείων για τη μεταφορά εξαγόμενων θερινών οπωροκηπευτικών σε ανταγωνιστικό κόστος (συναρμοδιότητας Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων)