Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη μεταφορά των μαθητών ζητούν με απόφασή τους η διοίκηση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και εκπρόσωποι δημάρχων του νομού, διευθυντών εκπαίδευσης και συλλόγων γονέων και κηδεμόνων από σχολικές μονάδες, που συναντήθηκαν σήμερα στη Νομαρχία.
Ζητείται η τροποποίηση της απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών, του 1998, που απαγορεύει τη μεταφορά των μαθητών σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως «αστικές» με άλλα μέσα πλην της αστικής συγκοινωνίας. Επίσης, ζητείται η τροποποίηση του «μαθηματικού τύπου» με τον οποίο γίνονται οι διαγωνισμοί για τη μεταφορά των μαθητών, προκειμένου το έργο να είναι οικονομικά εφικτό.
Αν δε γίνουν αυτές οι αλλαγές, η νομαρχία γνωστοποιεί ότι αδυνατεί πλέον να συνεχίσει τη μεταφορά των μαθητών του νομού.
Η απόφαση αυτή ελήφθη σε σημερινή (Τρίτη 8 Ιουνίου 2010) σύσκεψη που συγκάλεσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, καθώς όπως ανέφερε, η πρόσφατη έκθεση των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για το θέμα της μεταφοράς των μαθητών ορίζει ότι ο νομός Θεσσαλονίκης είναι αστική περιοχή, συνεπώς οι μεταφορές πρέπει να γίνονται με την αστική συγκοινωνία και όχι με λεωφορεία, που μισθώνει η Νομαρχία.
«Κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό», είπε ο κ. Ψωμιάδης, «αφενός διότι η αστική συγκοινωνία δεν εξυπηρετεί όλες τις περιοχές και τα σχολεία, αφετέρου τίθεται θέμα ασφάλειας στη μεταφορά παιδιών δημοτικού σχολείου με τα αστικά λεωφορεία».
Ο νομάρχης επισήμανε ότι ενόψει του Σεπτεμβρίου και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, 12.000 μαθητές σχολείων και οι οικογένειές τους, εκτός από τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οδηγούνται σε αδιέξοδο, καθώς δεν μπορούν να γίνονται πλέον απευθείας αναθέσεις λεωφορείων.
Η λύση αυτή ακολουθούνταν μέχρι τώρα από τη νομαρχία, καθ΄υπέρβασην, όπως τόνισε, διότι οι διεθνείς διαγωνισμοί που προκηρύσσονταν κηρύσσονταν άγονοι, καθώς δεν προσέρχονταν σε αυτούς επιχειρηματίες κρίνοντας το ποσό μη ικανοποιητικό. «Έτσι προχωρούσαμε σε απευθείας αναθέσεις και αναγκαζόμασταν να δίνουμε διπλάσια ποσά.
Αυτά τα ποσά δεν εγκρίνονται πλέον από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο μας είπε: «πιέστε την πολιτεία για να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο», σημείωσε ο κ. Ψωμιάδης.
Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε την υποστήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας και των εκπροσώπων γονέων και κηδεμόνων, ώστε να προωθηθεί το αίτημα για αλλαγή της απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών και στα Υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας.

Και... νεύρα
Ένταση επικράτησε, όταν η ειδική γραμματέας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων νομού Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Βουλγαράκη, επισήμανε ότι δεν κοινοποιήθηκε η πρόταση της νομαρχίας εκ των προτέρων στην ομοσπονδία και απέφυγε να τοποθετηθεί λέγοντας ότι στη συνεδρίαση παρευρίσκεται μέρος μόνο της ομοσπονδίας.
Η στάση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των εκπροσώπων των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, που τάχθηκαν υπέρ της πρωτοβουλίας της Νομαρχίας. Τελικά, εκδόθηκε ψήφισμα με τα παραπάνω αιτήματα και η κ. Βουλγαράκη σχολίασε ότι η ομοσπονδία επιφυλάσσεται να λάβει θέση αργότερα.