Έκαναν τον... ντουλαπά υπουργό, στο ΠΑΣΟΚ και άρχισαν να μιλούν για "υπουργό της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας", που τα... άρπαξε (κατά τα κοινώς λεγόμενα)! Ένα λάθος στη μετάφραση, όπως λένε τώρα, εξέθεσαν τον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, Σήφη Βαλυράκη, που έσπευσε να ανασύρει... λαβράκι. Μόνο που αποδείχτηκε... άνθραξ ο θησαυρός.
Για πολιτικό φιάσκο του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens Κωνσταντίνος Τζαβάρας, αναφερόμενος στο επίμαχο email, που «έδειχνε» εμπλοκή υπουργού της ΝΔ στην υπόθεση χρηματισμού πολιτικών προσώπων από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens
Ο κ. Τζαβάρας υποστηρίζει πως το ΠΑΣΟΚ, «για να καλύψει την ανυπαρξία ''ιδιόχειρου σημειώματος Χριστοφοράκου'', για δήθεν μίζα σε γαλάζιο Υπουργό, αναγκάστηκε να επινοήσει ένα e-mail, το οποίο τελικά αποδείχτηκε ότι δεν αφορούσε ''Υπουργό'', αλλά…ντουλαπά».
«Το δυστύχημα είναι ότι με τέτοιου είδους γκάφες δεν αποκαλύπτεται μόνο ο κομματικός φανατισμός του ΠΑΣΟΚ, αλλά τραυματίζονται και οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί σε μια στιγμή που η Δημοκρατία περνά μια από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες», καταλήγει ο βουλευτής της ΝΔ.
Νωρίτερα, ενημερώνοντας την Επιτροπή και τους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης, ανέφερε ότι ήθελε να ενημερώσει την επιτροπή σχετικά με το έγγραφο την περασμένη Πέμπτη, αλλά δεν θέλησαν οι βουλευτές της ΝΔ προκειμένου να μην παρουσιαστεί σαν «φτηνός συμψηφισμός» μετά την ομολογία Μαντέλη.
Το email φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει αποδέκτη τον φαρμακοβιομήχανο Μάριο Κατσίκα και να αναφέρει μεταφρασμένο από τη σχετική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών «Παρακαλώ να ρίξεις μία ματιά στις πληροφορίες που χρειάζονται για να δοθεί το υπόλοιπο της 50% κατάθεσης για τον άνθρωπο του υπουργικού συμβουλίου».
Όπως γνωστοποίησε ο κ. Βαλυράκης, με το έγγραφο αυτό η επιτροπή ζήτησε πληροφορίες από την ελληνική Αρχή Καταπολέμησης του Βρώμικου Χρήματος, η οποία με τη σειρά της ζήτησε τη συνδρομή της αντίστοιχης αμερικανικής Αρχής (FINCEN).
Η FINCEN ενημέρωσε ότι η εταιρεία BUILT-IT LTD που αναφέρεται στο mail είναι υπαρκτή, δεν έχει δοσοληψίες με τη Siemens, ούτε έχει εμπλακεί σε δωροδοκίες, αλλά ότι η Αρχή δεν δικαιούται να ανοίξει το λογαριασμό της χωρίς δικαστική συνδρομή, την οποία ήδη ζήτησε ο κ. Βαλυράκης.
Όπως δήλωσε εν συνεχεία ο κ. Τζαβάρας ο «cabinet man» που έχει μεταφραστεί από το υπουργείο Εξωτερικών ως «άνθρωπος του υπουργικού συμβουλίου» είναι εταιρεία που κατασκευάζει ντουλάπια.
Πρόσθεσε δε πως στο ίδιο το mail αναφέρεται μία διεύθυνση διαμερίσματος στο Σέφιλντ των ΗΠΑ: «Αν απλά είχαν επικοινωνήσει με τον κ. Κάτσικα που καλούμε αύριο στην επιτροπή, θα είχαν διαπιστώσει ότι ήταν απλά παραγγελία επίπλων στο διαμέρισμά του».
Έκανε μάλιστα λόγο για «βρώμικη μηχανή παραπληροφόρησης που στήθηκε για να πλήξει το κύρος υπουργών της Νέας Δημοκρατίας» και ζήτησε την παραίτηση του κ. Βαλυράκη.
Απαντώντας ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Παναγιώτης Ρήγας μίλησε για προσπάθεια αποπροσανατολισμού και πόλωσης του κλίματος από πλευράς ΝΔ και επεσήμανε ότι το έγγραφο είναι στοιχείο της δικογραφίας, που δεν μπορούσε να μην ληφθεί υπόψη και κατόπιν αυτού θα ζητηθεί με δικαστική συνδρομή το άνοιγμα του επίμαχου λογαριασμού.

ΚΚΕ: Παιχνίδι εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού
«Είναι προφανές μετά τις τελευταίες εξελίξεις ότι ο αγώνας δρόμου των συμψηφισμών έχει αρχίσει», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens, Θανάσης Παφίλης.
Αφού αναφέρει ότι «για τρεις ημέρες τα ΜΜΕ ασχολούνται με ένα έγγραφο φάντασμα που έχει ''διαρρεύσει''», σημειώνει ότι «το ΚΚΕ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό δεν πήρε μέρος στο παιχνίδι εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού των δυο κομμάτων» και προσθέτει ότι «παρά τις προσπάθειες μας τα εν λόγω έγγραφα δεν έχουν βρεθεί στην δικογραφία που στάλθηκε».
«Οι διακηρύξεις ότι οι όρκοι περί κάθαρσης και διαφάνειας σταματούν πρακτικά μπροστά στην υπεράσπιση του συστήματος που γεννά τη διαφθορά», υπογραμμίζε ο κ. Παφίλης.

ΣΥΡΙΖΑ: Μεθόδευση μεγάλης κλίμακας επιχείρησης αποπροσανατολισμού
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο Siemens, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε ότι «οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι μεθοδεύεται μεγάλης κλίμακας επιχείρηση αποπροσανατολισμού και σύγχυσης του ελληνικού λαού».
Στόχος, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, «είναι να μην βρεθούν οι άλλοι ''Μαντέληδες'' που βρίσκονται στα δύο μεγάλα κόμματα και πήραν τις μεγάλες μίζες και η όλη επιχείρηση να περιοριστεί σε πρόσωπα που αποτελούν ''καμένα χαρτιά'' για τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ».
Τονίζει ακόμη πως «ομόφωνη εντολή του ελληνικού κοινοβουλίου, αλλά και ομόθυμη απαίτηση του ελληνικού λαού, είναι να ερευνηθεί αυτό το μέγα σκάνδαλο προς όλες τις κατευθύνσεις» και προσθέτει: «σε αυτή την εντολή θα επιμείνουμε με σταθερότητα, συνέπεια και θεσμική ευθύνη, ερευνώντας χωρίς τα «χρωματιστά γυαλιά» της κομματικής ή εσωκομματικής σκοπιμότητας».