Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι τοπικές αρχές στο νομό Έβρου, μετά το βιομηχανικό ατύχημα στο συγκρότημα εξόρυξης και εμπλουτισμού χαλκού Assarel Medet, που συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλγαρία. Ανυπολόγιστες ποσότητες από κυάνιο και βαρέα μέταλλα κατέληξαν στον ποταμό Luda Giana, ο οποίος συνδέεται με τον παραπόταμο Μαρίτσα του ποταμού Έβρου.
Νεκρά ψάρια πλέουν στο ποτάμι Luda Yana Banska που καταλήγει στον ποταμό Maritsa/Έβρο κοντά στην πόλη Pazardzik και για απόσταση 10 χλμ. Όπως γράφει η εφημερίδα "Γνώμη" της Θράκης, η μόλυνση προκλήθηκε όταν, από τις καταρρακτώδεις βροχές της περασμένης βδομάδας "βούλωσε" αποστραγγιστικό χαντάκι στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.
Από το εργοστάσιο διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι στη βιομηχανική μονάδα σημειώθηκε παραγωγικό ατύχημα λόγω τεχνολογικών προβλημάτων. «Η διεύθυνση και οι ειδικοί της εταιρείας παρέχουν και θα συνεχίσουν να παρέχουν πλήρη υποστήριξη στους φορείς ελέγχου, ώστε να εξακριβωθούν οι περιστάσεις και οι αιτίες του ατυχήματος, καθώς και για την πλήρη εξουδετέρωση όλων των συνεπειών του», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τον Αντινομάρχη Μιχάλη Κογιομτζή, ομάδα ιχθυολόγων από το τμήμα Αλιείας της Νομαρχίας Έβρου πραγματοποιεί από χθες έρευνες για πιθανή ύπαρξη νεκρών ψαριών, χωρίς να έχει βρεθεί κάτι ανησυχητικό. Παράλληλα, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχίας, του Γενικού Χημείου του Κράτους και του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας πραγματοποιούν δειγματοληψίες από διάφορα σημεία του ποταμού.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής του Δ.Π.Θ και διευθυντής του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας κ. Θεόδωρος Κωνσταντινίδης σημείωσε πως υπάρχει τεράστια ανησυχία για χημική ρύπανση του ποταμού, η οποία θα βλάψει την «υγεία» του ποταμού και του περιβάλλοντος γενικότερα.
Ο κ. Κωνσταντινίδης έθεσε και το κρίσιμο ζήτημα της παντελούς έλλειψης επίσημης ενημέρωσης από τη Βουλγαρία: «Το ενδιαφέρον και η ευαισθησία της βουλγαρικής πλευράς για περιβαλλοντικά ζητήματα δεν συνάδει με την πρακτική, είτε τη σημερινή είτε του παρελθόντος, σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, δεδομένου ότι υπάρχει κοινοτική νομοθεσία που ισχύει και από τις δυο πλευρές», είπε.

Το πλήρες κείμενο της εφημερίδας Γνώμη με κλικ εδώ.