"Μπλόκο σε «χρυσά» ακίνητα, των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν πληρώνουν ούτε... ένα ευρώ φόρο, επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών μέσω συνδυασμένων διασταυρώσεων που πραγματοποιεί αυτήν την περίοδο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ)", υποστηρίζει στο βασικό του θέμα, σήμερα, το Έθνος.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "από τις διασταυρώσεις έχει προκύψει πως 1.000 offshore εταιρείες, που έχουν στην κατοχή τους ένα ή περισσότερα ακίνητα μεγάλης αξίας, δεν έχουν καταβάλει τον ετήσιο φόρο 3% επί της αντικειμενικής τιμής".
Το ρεπορτάζ αναφέρει, ακόμη, ότι "δημιουργείται στη ΓΓΠΣ μία τεράστια βάση δεδομένων για την ακίνητη περιουσία. Σε αυτήν θα μπουν δεδομένα από το Κτηματολόγιο αλλά και από τη ΔΕΗ, για να καταστούν γνωστά όχι μόνο τα τετραγωνικά των ακινήτων αλλά και οι καταναλώσεις ρεύματος".
Προστίθεται πως "έχει παρατηρηθεί ότι κάποιοι παίρνουν ως «βιτρίνα» ένα στεγαστικό δάνειο για να δικαιολογήσουν την αγορά του ακινήτου και ύστερα από σύντομο χρονικό διάστημα δεν αναγράφουν στις δηλώσεις τους τις δόσεις αποπληρωμής, κάτι που σημαίνει ότι το έχουν αποπληρώσει. Με την αξιοποίηση των στοιχείων θα αναζητηθεί από τις ελεγκτικές αρχές η προέλευση των χρημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή των στεγαστικών".