"Αστεία ιστορία" χαρακτήρισε τη φημολογία περί χρεοκοπίας της χώρας που αναπτύχθηκε και χθες έντονα, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου κι ανακοίνωσε ότι Ασφαλιστικό και Συνατξιοδοτικό θα κατατεθούν μαζί στη Βουλή. Πρόσθεσε ότι "το παιχνίδι των φημών δεν έχει ονοματεπώνυμο". Σύμφωνα με τον υπουργό, η φημολογία και η "τρομολαγνεία" έχουν δύο διαστάσεις, αφ' ενός την κερδοσκοπική και αφ' ετέρου το "πώς λειτουργούμε ως κοινωνία". Και απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους πολίτες "να μην τσιμπάνε σε μια υστερία που δεν έχει βάση".
Ο υπουργός, ακόμη, ανακοίνωσε:
* Τις επόμενες εβδομάδες η Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων του υπουργείου Οικονομικών θα παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης για την ατζέντα που ενέκρινε το άτυπο υπουργικό συμβούλιο. Ενδέχεται να παραχωρηθεί το μάνατζμεντ στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, ενώ ο ίδιος δεν πρότεινε ποτέ να κάνει αποκρατικοποιήσεις η ΚΕΔ, αλλά μόνο να υπάρξει συγχώνευση των εταιριών που διαχειρίζονται ακίνητα.
* Για την αύξηση του πληθωρισμού, υπάρχουν φαινόμενα κερδοσκοπίας και ζητήματα ελέγχου της αγοράς. "Προφανώς μα ανησυχεί ο πληθωρισμός" ανέφερε και πρόσθεσε ότι υπάρχει και ένα διαχρονικό δομικό πρόβλημα που θα επιλυθεί με το άνοιγμα των αγορών.
* Είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθεί road show στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο για την παρουσίαση της ελληνικής οικονομίας.
* Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων θα γίνει το 2011 (όπως αναφέρει το μνημόνιο) και έως στιγμής δεν υπάρχει καμία εισήγηση για το ύψος της αύξησης.
* Τις τελευταίες εβδομάδες σταμάτησε η ανάληψη των καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες και έχουν παρουσιασθεί φαινόμενα επανεισαγωγής.
Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, το οποίο σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου "ήταν επιλογή της κυβέρνησης να έρθει πιο νωρίς", το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο (με ενσωμάτωση του ασφαλιστικού των δημοσίων υπαλλήλων και πρόβλεψη για τους ένστολους), θα κατατεθεί στη Βουλή μαζί με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τις γενικότερες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.