Ερώτηση στη Βουλή έγινε η -τραγική, ομολογουμένως- κατάσταση του Θερμαϊκού Κόλπου, το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και τελευταίος υπουργός Μακεδονίας Θράκης, ήταν αυτός που ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς σε ποιο σημείο βρίσκονται οι δράσεις που είχαν αναπτυχθεί στο παρελθόν, από το τότε υπουργείο και θυμίζει ό,τι είχε γίνει επί σειρά ετών για την προστασία του Θερμαϊκού.
Όπως θυμίζει ο κ. Καλαφάτης, το καταργημένο -πλέον- υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και, γενικά, οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, είχαν προχωρήσει σε λήψη σειράς μέτρων, μεταξύ των οποίων:
* Στη σύσταση της Διεύθυνσης Προστασίας και Ανάπτυξης του Θερμαϊκού Κόλπου, στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης με σκοπό την ανάδειξη, ανάλυση και μελέτη των τοπικών περιβαλλοντικών, τεχνικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών προβλημάτων της λεκάνης του Θερμαϊκού Κόλπου.
* Στην υπογραφή σύμβασης με το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να εκπονηθεί μελέτη για τη ρύπανση των υδάτων.
* Στην υλοποίηση του προγράμματος «Ολοκληρωμένη διαχείριση δυτικής παράκτιας ζώνης Θερμαϊκού κόλπου» σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, τους δήμους Εχεδώρου και Αξιού, το Φορέα Διαχείρισης Αξιού και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Και τέλος, προχώρησε παράλληλα στον καθαρισμό της επιφάνειας του Θερμαϊκού κόλπου μέσω συνεργασίας με ιδιωτικό σκάφος.
Ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Όπως αναφέρει ο κ. Καλαφάτης, "ο Θερμαϊκός κόλπος δέχεται καθημερινά σημαντικές πιέσεις από παράγοντες μόλυνσης παρόλο που, συγκριτικά με το παρελθόν, σήμερα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση. Πέντε μεγάλες πηγές ρύπανσης εξακολουθούν να «σκοτώνουν» με βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα, αστικά και βιομηχανικά βοθρολύματα το Θερμαϊκό Κόλπο".
Ειδικά για τα τρία ποτάμια που εκβάλουν σ' αυτόν, ο Αλιάκμονας, ο Αξιός και ο Λουδίας, καθώς και οι τάφροι του Δενδροποτάμου, του Φοίνικα και του Ανθεμούντα, "μεταφέρουν αστικά και βιομηχανικά λύματα και υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Κατάλοιπα της επεξεργασίας δερμάτων στην περιοχή των παλιών βυρσοδεψείων, πετρελαιοειδή, απαγορευμένα υφαλοχρώματα από τις αμμοβολές των πλοίων, έρχονται να συμπληρώσουν τις αιτίες του κακού".
Όσο για το πρόβλημα με τους πνιγμένους αρουραίους, που έφερε το θέμα -και πάλι- στην επικαιρότητα, είναι γνωστό: Λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων εκατοντάδες τρωκτικά πνίγονται και επιπλέουν στα νερά του Θερμαϊκού κόλπου.
Για τα σημαντικά αυτά προβλήματα, ο κ. Καλαφάτης ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς σε ποιες ενέργειες έχουν προχωρήσει και τι μέτρα έχουν ληφθεί, καθώς και ποια τα αποτελέσματά τους.