Δυο υπουργοί, ένας υπ’ ατμόν πρύτανης και δύο καθηγητές πανεπιστημίου παρουσιάζουν, τη Δευτέρα, 28 Ιουνίου, στις 7 μ.μ., στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη (Εθνικής Αμύνης 27) το βιβλίο του νέου πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλου, με τίτλο «Παιδεία Μαχών»!
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι υπουργοί Εθνικής Αμύνης, Ευάγγελος Βενιζέλος, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, ο πρύτανης του ΑΠΘ Αν. Μάνθος και οι καθηγητές Χρίστος Τσολάκης (ομότιμος καθηγητής Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου) και Άννα Παναγιωταρέα (αναπληρώτρια).
Το βιβλίο αυτό του Γιάννη Μυλόπουλου, καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, συγκεντρώνει κείμενά του, τα οποία αποτελούν σχόλια γύρω από επίκαιρα και «καυτά» θέματα της παιδείας και του εκπαιδευτικού μας συστήματος: ο νόμος–πλαίσιο, η αναθεώρηση του άρθρου 16, η βάση του 10 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι ρυθμίσεις για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, το θέμα του ασύλου και της αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων, η χρήση βίας και οι μέθοδοι καταστολής, ο ξυλοδαρμός του Κύπριου σπουδαστή Αυγουστίνου Δημητρίου, και η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου …
Πρόκειται για κείμενα δομημένα γύρω από οκτώ κεφάλαια, με έντονη κριτική και επικριτική διάθεση, γύρω από την υπόθεση της εκπαίδευσης και της παιδείας∙ δύο έννοιες τις οποίες ο συγγραφέας διαχωρίζει, υποστηρίζοντας ότι η εκπαίδευση δεν είναι προσανατολισμένη έτσι ώστε να υπηρετεί την Παιδεία.
«Καιρός να διασταλούν οι δύο λέξεις (εκπαίδευση και παιδεία)», παρατηρεί στον Πρόλογό του ο Χρίστος Τσολάκης, Καθηγητής ΑΠΘ, «ως προς το ειδικό εννοιολογικό βάρος, με το οποίο η καθεμιά τους είναι φορτισμένη (ή πρέπει να είναι φορτισμένη), και να πάρουν τις σωστές τους σημασιακές διαστάσεις. Ο Μυλόπουλος ανοίγει το δρόμο και προσανατολίζει».