Μια ερώτηση βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, στη Βουλή, για έλλειμμα περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του ΟΑΕΔ, έφερε τον οργανισμό να απαντά ότι το έλλειμμά του είναι... κατά πολύ μεγαλύτερο! Στην ανακοίνωση ο οργανισμός υποστηρίζει ότι καλύφθηκε από το αποθεματικό του, όμως, με τα νούμερα που παραθέτει, είναι σα να λέει ότι βρίσκεται ενα βήμα από το χείλος του γκρεμού!
Η ερώτηση ήταν του Βουλευτή Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Ι. Νικολόπουλου. Ο βουλευτής ζητούσε να μάθει πού πήγαν 711 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Σε απαντητική ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, η διοίκηση του ΟΑΕΔ λέει:
Στο τρίμηνο 1/10/2009 - 31/12/2009 τα έσοδα του ΟΑΕΔ ήταν 654,6 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες του 957 εκατ. ευρώ (έλλειμμα χρήσης τριμήνου ύψους 302,4 εκατ. ευρώ), με συνέπεια την 1/1/2010 τα ρευστά διαθέσιμα του ΟΑΕΔ να μειωθούν στα 160 εκατ. ευρώ, εν μέσω ενός εντεινόμενου κύματος ανεργίας.
Για το σύνολο του 2009 το συνολικό έλλειμμα χρήσης του ΟΑΕΔ εκτιμάται σε σχεδόν 600 εκατ. ευρώ για πρώτη φορά μετά από 55 χρόνια λειτουργίας. Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι το έλλειμμα χρήσης του 2009 εξάντλησε τα όποια αποθεματικά του ΟΑΕΔ και του ΛΑΕΚ.
Φυσικά, στην ανακοίνωση επιρρίπτονται ευθύνες κυρίως στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Επισημαίνεται ότι το χρέος του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ, από 2 δισ. ευρώ το 2003, εκτινάχθηκε σε πάνω από 6,5 δισ. ευρώ το 2009. Αυτό, όμως, δεν αλλάζει τίποτα από την αρχική εικόνα, που δείχνει έναν οργανισμό στο χείλος του γκρεμού.
Μπορεί η διοίκηση του ΟΑΕΔ να έχει δίκιο όταν λέει ότι τα τελευταία χρο΄νια υλοοποιήθηκαν προγράμματα και πολιτικές χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη εξασφάλιση πόρων(μάλιστα, με την ανακοίνωση δαιμονοποιούνται τα stage, την ίδια στιγμή που οι stagers είναι, πλέον, άνεργοι, άρα... προστατευόμενοι του οργανισμού, για τα οποία η με την ανακοίνωση ο οργανισμός υποστηρίζει ότι κοστίζουν σχεδόν 12 - 15 εκατ. ευρώ τον μήνα, τη στιγμή που stagers δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα, με αποτέλεσμα υπηρεσίες που, πριν μερικούς μήνες, προσέφεραν άμεσες υπηρεσίες στον πολίτη να θυμίζουν το χειρότερο πρόσωπο του δημοσίου), ή ότι χάθηκαν οφειλές 220 εκατομμυρίων ευρώ από δαπάνες του ΓΚΠΣ, αυτό που παραμένει, όμως, είναι η κακή οικονομική κατάσταση του ΟΑΕΔ.
Όπως ομολογεί η διοίκηση του ΟΑΕΔ, από τα -κοντά- 700 εκατομμύρια του ελλείμματος, "με κατεπείγουσες διαδικασίες σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, εισπράχθηκαν οφειλόμενα ετών (220 εκατ. ευρώ), εντάχθηκαν υλοποιούμενες δράσεις στο ΕΣΠΑ και εισέρρευσαν οι σχετικοί πόροι (μέχρι σήμερα 210 εκατ.) με παράλληλη αύξηση της απορρόφησης, εφαρμόστηκε άμεσα σύστημα ταμειακών ροών σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, μειώθηκαν πολλές κατηγορίες λειτουργικών δαπανών, κ.α.".
Τέλος, κάνει λόγο για δρομολόγηση των απαραίτητων ενεργειών "για μια μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση των προβλημάτων της ταμειακής ρευστότητας, αλλά και μια μακροπρόθεσμη και οριστική επίλυση του θέματος αυτού".