Την παντελή απουσία μέτρων ασφαλείας στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, όπου πριν από περίπου ένα μήνα σημειώθηκε βομβιστική επίθεση, κατήγγειλαν δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι της πόλης.



Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου, Μανόλης Λαμτζίδης, και του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων, Ανέστης Κουρτζίδης, υποστήριξαν ότι τα όποια μέτρα συζητήθηκαν και προτάθηκαν σε προ ημερών σύσκεψη υπό τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, παραμένουν ανεφάρμοστα.
Παράλληλα, όπως επισημάνθηκε, καθυστερήσεις σημειώνονται σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των ζημιών -ιδιαίτερα στους χώρους του Ειρηνοδικείου που επλήγησαν περισσότερο από την έκρηξη- καθώς ακόμη δεν έχει εγκατασταθεί εργολάβος, ενώ διατυπώθηκαν ανησυχίες για το επίπεδο ασφάλειας όσον αφορά τη στατικότητα, στις αίθουσες και τα γραφεία που γειτνιάζουν ή βρίσκονται κοντά στο σημείο της έκρηξης.
«Η κατάσταση στα δικαστήρια παραμένει ακριβώς η ίδια όπως πριν από την επίθεση. Από την κεντρική είσοδο μπορεί να μπει οποιοσδήποτε ανενόχλητος», είπε ο κ. Λαμτζίδης, ο οποίος επανέλαβε τις επιφυλάξεις του για την τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης του μεγάρου, λέγοντας ότι για το ζήτημα αυτό πρέπει να αποφασίσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Χαρακτηριστική της κατάστασης όσον αφορά τα μέτρα ασφάλειας που περίγραψε ο κ. Λαμτζίδης, ήταν η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου, Γιάννη Κοτζαμανίδη. «Μπαίνει κόσμος -είπε- με τσάντες και σακίδια και δεν γίνεται κανένας υποτυπώδης έλεγχος. Στη δε περίπτωση που χρειαστεί εκκένωση του κτηρίου, δεν υπάρχει σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης κι όλοι ενημερωνόμαστε με εσωτερικά τηλεφωνήματα».
«Το μόνο που έχει γίνει έως τώρα είναι η απομάκρυνση των μπαζών και η αποκατάσταση του ηλεκτροφωτισμού και της υδροδότησης», επισήμανε ο κ. Κουρτζίδης.