Μια γεύση για το τι αλλάζει στην ηλεκτρονική μας πραγματικότητα έδωσε, χθες, Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2010, η υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Θεοδώρα Τζάκρη, στο Φόρουμ για την «Ψηφιακή Ελλάδα 2020» με θέμα «Η πολιτική και αναπτυξιακή διάσταση της ψηφιακής Ελλάδας».
Η κ. Τζάκρη υποστήριξε ότι με την περαιτέρω ανάπτυξη του συστήματος Εθνική Πύλη Δημόσιας Διοίκησης - Ερμής, θα ενταχθούν νέες δυνατότητες όπως η ηλεκτρονική θυρίδα πολίτη, η χρήση ψηφιακής υπογραφής στις συναλλαγές του πολίτη με τους δημοσίους οργανισμούς και η παροχή περισσότερων ηλεκτρονικών συναλλαγών επιπέδων 3 και 4.
Σχεδιάζονται, ακόμη, η Ενιαία Αρχή Πληρωμών, οι Ηλεκτρονικές Προμήθειες, η Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Καύσιμων, η Ταυτοποίηση των Εθνικών Μητρώων, η Κάρτα του Πολίτη. Αναβαθμίζονται τα Πληροφοριακά Συστήματα Νοσοκομείων, η online Παρακολούθηση Προϋπολογισμού, το Εθνικό Δίκτυο Δημόσιας Διοίκησης (ΣΥΖΕΥΞΙΣ) κ.α.
Υπάρχουν προθέσεις για την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών στην κατεύθυνση ευαισθητοποίησης και αύξησης της συμμετοχικότητας του πολίτη στη λήψη αποφάσεων, με τη χρήση των τεχνολογιών Web 2.0 και την εφαρμογή τους στη Διακυβέρνηση 2.0 (eGovernment 2.0).
Από όλα αυτά που είπε η κ. Τζάκρη είναι αντιληπτό πως τίποτα δεν είναι έτοιμο να λειτουργήσει, αλλά όλα τα φιλόδοξα προγράμματα είναι σε σχεδιασμό. Υπομονή να ΄χουμε, να περιμένουμε...