Ή κάνετε αυτό που σας λέμε, ή τέρμα τα... δίευρα

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 28ης Ιουνίου σύγκληση του Συμβουλίου όπου θα συζητείτο η αποδέσμευση της πέμπτης δόσης (2 δισ. ευρώ) του πακέτου βοήθειας προς τη Ρουμανία. Η απόφαση αυτή του Ταμείου έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρουμανίας να κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων κατά 15% -τις οποίες αποφάσισε η κυβέρνηση ως τμήμα του ευρύτερου προγράμματος λιτότητας.
«Το Ταμείο εξετάζει τις συνέπειες που έχει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου (σ.σ: της Ρουμανίας) επί των δημοσιονομικών μέτρων που πρότεινε η κυβέρνηση», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Στην ίδια, λιτή ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπογραμμίζεται ότι «τα μέτρα που επηρεάζονται από τη συγκεκριμένη απόφαση αποτελούσαν σημαντικό κομμάτι της συμφωνίας του Μνημονίου. Εν αναμονή εξεύρεσης εναλλακτικών μέτρων, η σύγκληση του Συμβουλίου που είχε προγραμματισθεί για τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, αναβάλλεται. Ήδη γίνονται συζητήσεις για την εξεύρεση εναλλακτικών μέτρων και πιστεύουμε ότι σύντομα θια μπορέσουμε να τα υποβάλλουμε στο Συμβούλιο», καταλήγει η ανακοίνωση του Ταμείου.
Η απόφαση του δικαστηρίου ήρθε λίγες ώρες μετά τα επεισόδια που προκλήθηκαν όταν δεκάδες πολίτες προσπάθησαν να εισβάλουν στο πρωθυπουργικό Μέγαρο και να ζητήσουν εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό Εμίλ Μποκ.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι, σύμφωνα με Έλληνες εργατολόγους, το ό,τι έγινε στη Ρουμανία δε σημαίνει ότι αποτελεί οδηγό και για μια ανάλογη περίπτωση στη χώρα μας. Κι αυτό επειδή το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας δεν ανακοίνωσε το αιτιολογικό σκεπτικό επί του οποίου στήριξε την απόφασή του.
Συνδικάτα και εργατικές ενώσεις, πάντως, στη Ρουμανία, υποστήριζαν όλη την εβδομάδα ότι οι συντάξεις στη χώρα προστατεύονται ξεκάθαρα από το Σύνταγμα δεδομένου ότι χρηματοδοτούνται εν μέρει από τις εισφορές των εργαζομένων.