Για σήμερα, Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010, σας προτείνουμε μια βόλτα ως το στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Σταυρούπολη. Θα γεμίσει ο τόπος με τραγούδια, χορούς, ήθη και έθιμα του Πόντου. Όλα αυτά θα… ζωντανέψουν σήμερα, το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα 21 του μηνός στο χώρο του πρώην στρατοπέδου. Αν πάλι θέλετε κάτι διαφορετικό, διαλέξτε:

Εκδηλώσεις:
* Στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του τμήματος περιφερειακών βιβλιοθηκών του δήμου Θεσσαλονίκης θα εγκαινιαστούν οι εκθέσεις έργων σκίτσου και κόμικς των σπουδαστών των εργαστηρίων των περιφερειακών βιβλιοθηκών. Τα εργαστήρια σκίτσου και κόμικς πραγματοποιούνται σε τρεις Περιφερειακές Βιβλιοθήκες (40 Εκκλησιών, Κωνσταντινουπόλεως και Χαριλάου). Στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των εκθέσεων στη βιβλιοθήκη της Χαριλάου (Στεφάνου Νούκα & Νικάνορος 3, 2310324666).

* Από την αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου Θεσσαλονίκης ανακοινώθηκε ότι η εκδήλωση απονομής βραβείων και επαίνων του φετινού διαγωνισμού για το «Πράσινο Μπαλκόνι» θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 μ.μ. στο θέατρο Κήπου.

* Εκδήλωση με ομιλητή τον συγγραφέα Πάνο Θεοδωρίδη και θέμα «Πολιτιστική Εγνατία στην Ευρώπη» πραγματοποιείται από τις 10 π.μ.-1 μ.μ. στην αίθουσα συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η εκδήλωση θα κορυφωθεί με μια δράση-έκπληξη. Στην είσοδο του πανεπιστημίου ομάδα παιδιών θα ζωγραφίσει σχετικές θεματικές πάνω σε ειδικό πανό, το οποίο μαζί με άλλες ζωγραφιές παιδιών από πόλεις των Βαλκανίων θα συμπεριληφθεί σε ομαδική έκθεση καλλιτεχνών που θα διοργανωθεί στην Κωνσταντινούπολη – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2010.

* Συνεχίζονται σήμερα δεύτερη ημέρα με τη συμμετοχή εθνικών και περιφερειακών δικηγορικών συλλόγων από εννέα χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και συλλόγων από τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και τη Μαύρη Θάλασσα οι τριήμερες εργασίες της 1ης Διαβαλκανικής Διάσκεψης Δικηγορικών Συλλόγων.

* Ημερίδα με θέμα: «Αναβάθμιση της Περιφερειακής οδού και υποδομές σύνδεσής της με το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης», πραγματοποιείται στις 9.30 π.μ. στη Σταυρούπολη, στο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού "Χρήστος Τσακίρης". Την ημερίδα διοργανώνει το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε συνεργασία με την περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας.

Μουσική - Χορός:
* Ο δήμος Θερμαϊκού γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής (21 Ιουνίου) με μία μουσικοχορευτική εκδήλωση απόψε στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία μπροστά από την σκάλα της Περαίας.

* Μέχρι τις 20 Ιουνίου θα διαρκέσουν στη Νέα Παραλία οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της 3ης Συνάντησης Πολιτιστικών Φορέων και Συλλόγων Νομού Θεσσαλονίκης. Η 3η Συνάντηση διοργανώνεται από τη νομαρχία Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού. Στο χώρο της παραλίας έχουν στηθεί τρεις εξέδρες για την παρουσίαση παραδοσιακών χορών, μουσικής, χορωδιών, θεατρικών δρώμενων, αναβιώσεων, τοπικών εθίμων κτλ.

* Τραγούδια, χοροί, ήθη και έθιμα του Πόντου θα… ζωντανέψουν σήμερα, το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα 21 του μηνός στο χώρο του πρώην στρατοπέδου «Παύλου Μελά» στη Σταυρούπολη. Οι εκδηλώσεις εντάσσονται στον 14ο Ακριτικό Κύκλο στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί η «1η Συνάντηση παραδοσιακών χορωδιών» με τη συμμετοχή επτά παραδοσιακών χορωδιακών συνόλων. Στις εκδηλώσεις εντάσσονται ποντιακά θεατρικά δρώμενα, εκθέσεις βιβλίων, μουσικών έργων είδη λαϊκής παραδοσιακής τέχνης και γαστρονομίας, βιντεοπροβολές με θέματα από τον Πόντο.

* Ανοίγουν στις 8 μ.μ. οι εκδηλώσεις «Χαριλιώτικα 2010» στο πάρκο της Νέας Ελβετίας. Πρόκειται για ένα διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στο οποίο θα δώσουν το παρών χορευτές από τη Ρωσία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Στον περιβάλλοντα χώρο θα υπάρχει περίπτερο με κεραμικά και ενημερωτικό υλικό από τη θεραπευτική κοινότητα Ιθάκη, από τον Αρκτούρο, το ρωσικό κέντρο πολιτισμού και από τους Γιατρούς του Κόσμου.