«Ξεκινάμε σήμερα μια κοινή δράση των Νομαρχιών μας, μια πρωτοβουλία καθαρισμού των ακτών, που φιλοδοξεί να αγκαλιάσει τη Θεσσαλονίκη, την Πιερία και τη Χαλκιδική, καθώς τα θέματα που άπτονται της προστασίας του φυσικού μας περιβάλλοντος δεν γνωρίζουν σύνορα. Στόχος μας, να κινητοποιήσουμε τους ενεργούς πολίτες των Νομών μας, να αποβάλουμε κακές νοοτροπίες και συμπεριφορές, να καθαρίσουμε τις ακτές μας, να αποδείξουμε έμπρακτα πως αγαπάμε τον τόπο μας.»
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, μιλώντας στη σημερινή (Τρίτη 1 Ιουνίου 2010) συνέντευξη τύπου (Αίθουσα Νομαρχιακού Συμβουλίου, 12:30 μ.μ.) με θέμα την κοινή πρωτοβουλία των τριών Νομαρχιών με τίτλο «Για να κολυμπάμε με την παρέα μας και όχι παρέα με τα σκουπίδια μας».
«Είναι δυστυχώς ντροπή για τον πολιτισμό μας, είναι ντροπή για τη χώρα μας, η άθλια εικόνα που παρουσιάζουν πολλές ελληνικές παραλίες, μετά την επέλαση των λουόμενων, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα» σημείωσε με έμφαση ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, τονίζοντας, παράλληλα, ότι παρά το γεγονός πως οι Δήμοι με τα μηχανήματά τους καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες, «πρέπει εμείς οι πολίτες να ενδιαφερθούμε, να αποκτήσουμε, επιτέλους, σωστή περιβαλλοντική συνείδηση, με αίσθημα ευθύνης».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προσπάθεια των τριών Νομαρχιών για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με ταχύπλοα των νομών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Πιερίας, η οποία δεν ευδοκίμησε παρά τις έντονες προσπάθειες των νομαρχών προς την κατεύθυνση αυτή.
Ο Νομάρχης Χαλκιδικής Αστέριος Ζωγράφος δήλωσε ότι «η Νομαρχία Χαλκιδικής κινητοποίησε όλον τον εθελοντικό μηχανισμό, το ανθρώπινο δυναμικό κι όλον τον μηχανολογικό εξοπλισμό για την επίτευξη αυτού του στόχου».
Ο Δήμαρχος Κορινού Πιερίας Νίκος Αβραμίδης ευχαρίστησε τους τρεις Νομάρχες που ο Δήμος του συμπεριλαμβάνεται στην εκστρατεία καθαρισμού των ακτών και έκανε λόγο για έναν συμβολικό και ουσιαστικό καθαρισμό, όπου «όλοι όσοι συμμετάσχουν, θα ανακαλύψουν μια παραλία τριών χιλιομέτρων που κρύβει πολλές ομορφιές».
Ο Δήμαρχος Επανομής Απόστολος Οικονομίδης τόνισε ότι στόχος της εκστρατείας αυτής είναι να γίνει αντιληπτό από τους πολίτες ότι το πρόβλημα των απορριμμάτων είναι πρόβλημα όλων μας και κατέληξε με τη ρήση του Ν. Καζαντζάκη «Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες εγώ μονάχος έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δεν σωθεί, εγώ θα φταίω».
Η εκστρατεία καθαρισμού υλοποιείται με πρωτοβουλία των Νομαρχιών Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας και του Γραφείου Νεολαίας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, προκειμένου να εξασφαλισθούν καλύτερες και καθαρότερες ακτές για τους λουόμενους εν όψει του καλοκαιριού.
Η πρώτη δράση της εκστρατείας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Ιουνίου 2010 και ώρα 9:30 π.μ. στον Ποταμό στην παραλία της Επανομής.
Οι επόμενες δράσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 13 Ιουνίου 2010 στην παραλία της Καλλικράτειας στη Χαλκιδική και την Κυριακή 20 Ιουνίου 2010 στην παραλία του Κορινού στην Πιερία.