Το φεστιβάλ των ΑΝΑΙΡΕΣΕΩΝ επιστρέφει φέτος και στην πόλη της Θεσσαλονίκης με 2 πλούσιες ημέρες μουσικής, θεάτρου, κινηματογραφικών προβολών, εκθέσεων φωτογραφίας - κόμικς - εικαστικών και κοινωνικών, πολιτικών συζητήσεων και εκδηλώσεων, οι οποίες επιδιώκουν, να αναδείξουν την διαφορετική πολιτική, κινηματική και πολιτιστική πρόταση της ανεξάρτητης, επαναστατικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς, στο επίκεντρο της κρίσης και της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι και η νεολαία από κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ – κεφάλαιο.
Στις 11 και 12 του Ιούνη στο 4ο Πάρκο Παραλίας κόντρα στο ρεύμα του νεοσυντηρητισμού που και στην πόλη μας χρόνια τώρα γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί, οι ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ πετυχαίνουν ειδικά φέτος να διαθέτουν ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα για τους μαθητές, τους φοιτητές, τους νέους εργαζόμενους και άνεργους, τους μετανάστες και κάθε εργαζόμενο που αναζητά μια διαφορετική πολιτιστική πρόταση. Όλα αυτά με είσοδο οικονομικής ενίσχυσης 6 € (και 10€ και για τις 2 μέρες), παρόλο που κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο για ένα ανεξάρτητο φεστιβάλ σαν το δικό μας, που ως γνωστό δεν στηρίζεται ούτε σε πολιτικές – κομματικές, ούτε σε επιχειρηματικές χορηγίες και χρηματοδοτήσεις.

1η μέρα: 11/6
Το φετινό διήμερο πολιτιστικό πρόγραμμα ξεκινά την Παρασκευή 11 Ιουνίου. Στη μία από τις 2 σκηνές, στις 21.00 θα εμφανιστούν μαθητικά μουσικά γκρουπ της πόλης. Κόντρα στη λογική που θέλει τους μαθητές με σκυμμένο το κεφάλι, ζαλισμένους από την εντατικοποιημένη ρουτίνα σχολείο – φροντιστήριο - σπίτι και αποβλακωμένους καταναλωτές της καθεστωτικής ψυχαγωγίας, οι ανεξάρτητες μαθητικές μπάντες της πόλης είναι εδώ! Στο δρόμο που οι μαθητές χάραξαν στις κινητοποιήσεις του Δεκέμβρη. Ανυπόταχτα και ριζοσπαστικά...
Στη συνέχεια στην κεντρική σκηνή των Αναιρέσεων στις 22:00 ανεβαίνουν οι ΓΚΡΟΒΕΡ, οι boikot από την Ισπανία και οι Last Drive. Κύματα ροκ ηλεκτρισμού, garage, ska, punk και ροκαμπίλυ πρόκειται να ξεκινήσουν από τη σκηνή των Αναιρέσεων από τρεις μπάντες γνωστές τόσο για τις μουσικές επιλογές τους όσο και για την ευρύτερη δραστηριοποίησή τους με τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα στην εποχή μας.
* Τη συναυλία θα ξεκινήσουν οι ΓΚΡΟΒΕΡ, μία από τις ιστορικότερες μπάντες της εγχώριας πανκ σκηνής. Δηλώνουν παρών από το 1981 όταν και ιδρύθηκαν στην περιοχή της Νεάπολης Θεσσαλονίκης μέχρι το 1998 όταν και διαλύονται προσωρινά συμμετέχοντας και διοργανώνοντας εκδηλώσεις, συναυλίες αλληλεγγύης κλπ. Από το 2005 σε σύμπραξη με τους Εκτός Ελέγχου ξεκινούν μια νέα πορεία που τους φέρνει φέτος στην κυκλοφορία του άλμπουμ “ΣΚΛΗΡΕΣ ΛΕΞΕΙΣ”. Και σε αυτή τη νέα τους φάση οι Γκρόβερ δε λείπουν από κινηματικά δρώμενα όπως ήταν και η μεγάλη συναυλία διαμαρτυρίας που είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Δεκέμβρη 2008 κ.α.
* Στη συνέχεια στη σκηνή θα ανέβουν οι boikot από την Ιβηρική χερσόνησο, που με έναν έντονα πολιτικοποιημένο ska – punk ορυμαγδό θα μεταφέρουν τη μελωδία της ανατροπής από την άλλη άκρη της Ευρώπης. Πέρα από τον έντονο κιθαριστικό τους ήχο οι boikot είναι ευρέως γνωστοί για την πολιτική τους τοποθέτηση: Από τις διασκευές σε γνωστά ιστορικά πολιτικά κομμάτια (Bella Ciao, Hasta Siempre, Korsakov κλπ.) μέχρι τα δικά τους "el muro de la verguenza (το τείχος της ντροπής)" και "no hay que olvidar (δεν πρέπει να ξεχνάς)", "stop censura (στοπ στη λογοκρισία)" οι boikot διατηρούν αμείωτη την οξύτητα της αντιπαράθεσης με την κυρίαρχη πολιτική.
* Την πρώτη βραδιά θα κλείσουν οι Last Drive ένα από τα σημαντικότερα γκαράζ γκρουπ διεθνώς που μετά την επανασύνδεση τους (2007) έχουν ξανακατακτήσει τους παλιούς τους φίλους και έχουν δημιουργήσει νέους. Η πρόσφατη επανακυκλοφορία του τελευταίου τους άλμπουμ Heavy Liquid, επιβεβαιώνει και την νέα τους πορεία. Παραμένουν "εκπρόσωποι" αυτού που οι ίδιοι ονόμασαν ως “Trash Rockabilly”, ένα συγκεκριμένο στην ουσία πνεύμα που σηματοδότησε το garage punk των 70's, με πολλές surf και rockabilly επιρροές. Κεκτημένο χαρακτηριστικό των last drive πριν και μετά την επανασύνδεσή τους, η συμμετοχή - στήριξη πολιτικών και κινηματικών εκδηλώσεων: αντιρατσιστικά φεστιβάλ, συναυλίες διαμαρτυρίας, ενίσχυσης αγώνων κ.α.

2η μέρα 12/6
Τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, Σάββατο 12 Ιούνη, στις 21.00 στο χώρο της 2ης σκηνής, θα ανέβει το θεατρικό έργο "Αχταρμίξ 3 - Όλα εδώ πληρώνονται". Με εκκίνηση τους Αχαρνείς του Αριστοφάνη, 5 ηθοποιοί οδηγούν τους θεατές σ’ ένα σατυρικό ολοκαύτωμα τις σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας -ή ό,τι εκλαμβάνεται ως πραγματικότητα- καταργώντας πλήρως κάθε θεατρική σύμβαση -ή ό,τι θεωρείται θεατρική σύμβαση- με στόχο την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού- ή ό,τι θεωρείται πολιτικό σκηνικό. Με μουσική που κυρίως βασίζεται στο έργο του Δ. Σαββόπουλου. «Ο Αριστοφάνης που γύρισε από τα θυμαράκια», το σκηνικό κατεστημένο ανατρέπεται και ό,τι ξημερώσει καλοδεχούμενο μέχρι την παράσταση «Αχταρμίξ 4 - κι ό τι είπαμε νερό κι αλάτι».
Στην κεντρική σκηνή και στις 22:00 το βράδυ της δεύτερης μέρας, θα ανέβει ο Γιάννης Χαρούλης και το συγκρότημα του. Από τις πιο ελπιδοφόρες νέες παρουσίες στη Ελληνική μουσική τα τελευταία χρόνια ο Γιάννης θα μας ταξιδέψει με τα τραγούδια του στο νησί του την Κρήτη και όχι μόνο και θα μας υποδεχτεί στον δικό του μουσικό κόσμο μέσα από την προσωπική του αναζήτηση στους στίχους, τις ερμηνείες και τις μουσικές ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Μία αναζήτηση που αποτυπώνεται στην μέχρι τώρα δισκογραφία του. Έχοντας στο συρτάρι του καινούργια τραγούδια και ετοιμάζοντας τον τρίτο προσωπικό του δίσκο που σύντομα θα κυκλοφορήσει , ο Γιάννης Χαρούλης κάνει τη δική του πρόταση, διασκευάζοντας από την αρχή τα τραγούδια της προσωπικής του δισκογραφίας αλλά και όσα αγάπησε, θα κάνει μια παράσταση όπου συναντιούνται ο «ηλεκτρισμός» με το λαούτο, τα παλιά με τα καινούργια και εμείς με εκείνον, τον τραγουδοποιό, ερμηνευτή, μουσικό Γιάννη Χαρούλη.
Μετά το πέρας της συναυλίας του Γιάννη Χαρούλη έχουμε τη τιμή να φιλοξενούμε μία από τις σημαντικότερες παρουσίες του ρεμπέτικου – λαϊκού τραγουδιού της πόλης: τη Φωτεινή Βελεσιώτου με την κομπανία της. Μια καθάρια λαϊκή φωνή από εκείνες που λείπουν από το ελληνικό τραγούδι που με τη καθαρότητα και την απλότητά της κατορθώνει να συνομιλεί άμεσα με το λαϊκό και το ρεμπέτικο τραγούδι. Με αυτόν, τον καλύτερο τρόπο, θα κλείσει και η δεύτερη βραδιά και συνολικά το φετινό διήμερο των Αναιρέσεων. Σας περιμένουμε όλους εκεί.

- Οι ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ «ανοίγουν τις πύλες τους» και ξεκινούν να λειτουργούν από τις 17:30 μ.μ. και μετά και για τις δύο μέρες του φεστιβάλ.
- Οι δύο κεντρικές πολιτικές συζητήσεις του φεστιβάλ θα ξεκινήσουν και τις δύο μέρες στις 18:30. Η εκδήλωση με τίτλο «Καπιταλιστική Κρίση και η απάντηση της Αριστεράς και του Εργατικού Κινήματος» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11/6 και η εκδήλωση με τίτλο «Το συνδικαλιστικό κίνημα σήμερα, την εμπειρία των αγώνων μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία και η ανάγκη για ένα νέο έργατικό κίνημα» το Σάββατο 12/6.
- Στο χώρο θα υπάρχουν πέρα από τις εκθέσεις φωτογραφίας, εικαστικών, κόμικς και πολλά θεματικά περίπτερα για μια σειρά πολιτικών και κοινωνικών ζητημάτων όπως είναι η εργασία, η κρίση, η εκπαίδευση, ο πόλεμος, το περιβάλλον, η ζωή στην πόλη κλπ. Ακόμη θα λειτουργήσει παιδότοπος καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

- Πρόσβαση : ΟΑΣΘ γραμμές 5, 6 και 8 στάση : «Σχολή Τυφλών»

ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ 2010 – 4ο ΠΑΡΚΟ ΠΑΡΑΛΙΑΣ – 11 και 12 ΙΟΥΝΗ
Διοργάνωση: νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση - ν.Κ.Α. ,
Νέο Αριστερό Ρεύμα - Ν.Α.Ρ. επικοινωνία: nkathes@gmail.com

Πηγή ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ