Στη Θεσσαλονίκη άρχισε, χθες –και θα διαρκέσει ως την Πέμπτη- η 1η Διαβαλκανική Διάσκεψη Δικηγορικών Συλλόγων. Εκεί που, για πρώτη φορά συνυπάρχουν δικηγόροι από Ελλάδα και Τουρκία. Το τι πραγματεύεται η διάσκεψη, μπορείτε να το διαβάσετε αλλού. Εδώ θα ασχοληθούμε με τη διαμαρτυρία.
Γιατί και αυτή η απλή εκδήλωση εξελίχθηκε σε διαμαρτυρία. Μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγώνα Δικηγόρων εισέβαλαν στην αίθουσα, στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης, διέκοψαν την τελετή έναρξης κι ανήρτησαν πανό, στο οποίο ανέγραφαν: «Οι δικηγόροι, είδος προς εξαφάνιση στην Ελλάδα, χάρη στα δικηγοροκτόνα μέτρα κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΕΕ – ΔΝΤ».
Δεν άντεξαν άλλο, οι δικηγόροι και προχώρησαν σε… ακτιβιστικές ενέργειες. Είδαν κι απόειδαν ότι οι κινητοποιήσεις δεν αποφέρουν και το πήραν απόφαση: Άρπαξαν τα πανό και μπούκαραν στο Συνεδριακό…
«Η άγρια επίθεση που δέχονται τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και οι πολιτικές ελευθερίες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την ΕΕ και το ΔΝΤ δεν αφήνει ανεπηρέαστους τους Έλληνες δικηγόρους», τονίζουν σε προκηρύξεις που μοίρασαν σε όσους παρακολουθούσαν την εκδήλωση. Όπως υποστηρίζουν, με την εφαρμογή της συνθήκης Μπολκενστάιν (για το άνοιγμα των επαγγελμάτων), την επιβολή ΦΠΑ 23% στις νομικές υπηρεσίες, τη μείωση των συντάξεων και τη διάλυση του συστήματος παροχών υγείας, ο κλάδος οδηγείται σε εξόντωση και εξαθλίωση.
Υποστηρίζουν ότι οδηγούνται σε μαζική έξοδο από τη δικηγορία, ή στην υπαλληλοποίησή τους από μεγάλα νομικά γραφεία –κυρίως του εξωτερικού- στα οποία θα υπηρετούν με μισθούς των 590 ευρώ, ή σε συνθήκες «μαύρης εργασίας». Προτείνουν απεργία και «αγώνα διαρκείας».

Η φωτογραφία είναι από το blog seleo.gr.