Δε… βγήκαν από τα ρούχα τους, χωρίς λόγο, ούτε για εντυπωσιασμό. Απλώς, οι συμμετέχοντες στην «3η Διεθνή Γυμνή Ποδηλατοδρομία» θεωρούν «άσεμνο» τον «εγκλωβισμό» των ανθρώπων στο Ι.Χ. και τα αστικά προβλήματα και τους ρύπους που προκαλεί, αντί του γυμνού σώματος, με το οποίο επιδιώκουν να προσελκύσουν τα βλέμματα και τη φαντασία των πολιτών σε έναν φιλικότερο προς το περιβάλλον τρόπο ζωής.
Με σχεδόν… αδαμιαία περιβολή, αλλά με ζωηρά ζωγραφισμένα και στολισμένα σώματα και ποδήλατα, αξεσουάρ και πολύ μουσική, εραστές του ποδηλάτου ξεχύθηκαν στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης για να «πείσουν» ότι «η κίνηση στην πόλη είναι και θέμα κουλτούρας» και ότι οι «πολίτες μπορούν να διεκδικήσουν αντί του ρυπογόνου Ι.Χ. φιλικότερες προς τον άνθρωπο και το ποδήλατο πόλεις».
Την πομπή συνόδευαν επίσης, πολίτες με αναπηρικά καροτσάκια, νεαροί με σκέιτμπορντ, πατίνια, ακόμη και διθέσια και τετραθέσια ποδήλατα, προσθέτοντας κέφι, χρώμα και παλμό στην εκδήλωση.
Την κυκλοφορία ρύθμισαν εποχούμενοι σε δίκυκλα και αυτοκίνητα άντρες της αστυνομίας και πεζοί τροχονόμοι στις κύριες οδικές αρτηρίες, ανοίγοντας δρόμο στους ποδηλάτες για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη και ασφαλής κίνηση τους στο κέντρο.
Είναι η τρίτη φορά που διοργανώνεται στην Ελλάδα, ενώ σε άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής έχει καταστεί δημοφιλής θεσμός διαμαρτυρίας για την αστική ποιότητα ζωής.
«Αντιμετωπίζουμε την κίνηση των αυτοκινήτων με τα γυμνά μας κορμιά σαν τον καλύτερο τρόπο για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια μας, εκθέτοντας την τρωτότητα που αντιμετωπίζεται από τους ποδηλάτες και τους πεζούς στους δρόμους μας, καθώς και στις αρνητικές συνέπειες που όλοι αντιμετωπίζουμε εξαιτίας της εξάρτησης από το πετρέλαιο και των άλλων μορφών μη ανανεώσιμης ενέργειας» δήλωσαν οι διοργανωτές.
Η φετινή ποδηλατοδρομία απετέλεσε την εναρκτήρια εκδήλωση «ενός αστικού πειράματος για μια διαφορετική πόλη» για τα 20 χρόνια PARALLAXI - "Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΑΛΛΙΩΣ".
Η Γυμνή ποδηλατοδρομία ξεκίνησε από το Περίπτερο 17 της ΔΕΘ και αφού διέσχισε τις οδούς Τσιμισκή, Ι. Δραγούμη, Λεωφόρο Νίκης και Αγγελάκη κατέληξε στο ίδιο σημείο. Αιτήματα της Γυμνής Ποδηλατοδρομίας για τη Θεσσαλονίκη, είναι να δημιουργηθούν ελεύθεροι χώροι αναψυχής και πρασίνου, περισσότεροι πεζόδρομοι, τραμ και θαλάσσια συγκοινωνία, θεσμική ένταξη του ποδηλάτου σε κυκλοφοριακές μελέτες για υποδομές, οικονομικά κίνητρα και μείωση ΦΠΑ για αγορά ποδηλάτου, ασφαλές και ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων από τις ανατολικές και δυτικές συνοικίες προς το κέντρο, ευνοϊκές ρυθμίσεις στον Κ.Ο.Κ. για την διευκόλυνση κυκλοφορίας του ποδηλάτου, δημιουργία σταθμών ενοικίασης και στάθμευσης ποδηλάτων σε όλη την πόλη και μεταφορά ποδηλάτων στα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΟΑΣΘ-ΟΣΕ-ΚΤΕΛ.. ) και στο υπό κατασκευή μετρό, με ειδικό βαγόνι.
Η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία («World Naked Bike Ride») είναι ένα διεθνές κίνημα που ξεκίνησε από το Βανκούβερ του Καναδά το 2004. Συμμετέχουν σε αυτό περισσότερες από 70 πόλεις σε όλο τον κόσμο, στις οποίες διοργανώνεται σε ετήσια βάση η γυμνή ποδηλατοδρομία για την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσο μετακίνησης
Στην Ελλάδα διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη στις 27 Ιουνίου του 2008 και για δεύτερη κατά σειρά, στις 4 Ιουνίου 2009.