Τη γνωστή ελληνική παροιμία "κάλλιο πέντε και στο χέρι, παρά δέκα και καρτέρει, είπαν να εφαρμόσουν οι νέοι αγρότες. Κι ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τους χρωστά αρκετές χιλιάδες ευρώ, καθώς δεν τους έχει εντάξει όλους παρά μερικές χιλιάδες, στα προγράμματα που τους αφορούν, το νέο διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ), αποφάσισε - κατά τη χτεσινοβραδινή του συνεδρίαση (Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2010)- να συστήσει στα μέλη του να προχωρήσουν στην υπογραφή των συμβάσεων με τις Περιφέρειες, ώστε να μπορέσουν να επιδοτηθούν από το σχετικό πρόγραμμα.
Πάντως, με προτροπή του προέδρου της ΠΕΝΑ Βασ. Γιαννόπουλου, τα μέλη της σημειώνουν στα έγγραφα των συμβάσεων με τις κατά τόπους Περιφέρειες ότι υπογράφουν με κάθε επιφύλαξη σε ό,τι αφορά στο σύνολο του οφειλόμενου ποσού. Είναι, έτσι, προφανές ότι οι νέοι αγρότες, αν το υπουργείο δεν βρει λύση, θα προχωρήσουν σε αγωγές.
Κατά την τελευταία συνάντηση αντιπροσωπείας των νέων αγροτών με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, ανακοινώθηκε πως οι εξασφαλισμένοι πόροι για το πρόγραμμα ανέρχονται σε 100 εκατομμύρια ευρώ. Σε ό,τι αφορά, όμως, στα επιπλέον 55 εκατ. ευρώ που «ζητήθηκαν» από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, δεν έχει ακόμη εγκριθεί η εκταμίευσή τους.
Η υπουργός είχε επισημάνει στους νέους αγρότες ότι η υπογραφή των συμβάσεων με τις Περιφέρειες θα γίνει με σειρά προτεραιότητας. Αυτό σημαίνει ότι - αρχικά - πρέπει να προσέλθουν οι 2.500 δικαιούχοι, λαμβάνοντας - κατά μέσο όρο - 17.500 ευρώ σε δύο δόσεις και αργότερα θα κληθούν και οι υπόλοιποι 6.000.
Πάντως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, οι νέοι αγρότες ανέρχονται συνολικά στην Ελλάδα σε 49.000. Όμως, από αυτούς μόλις οι 8.500 κρίθηκαν δικαιούχοι του σχετικού προγράμματος επιδότησης, από το υπουργείο.
Στη χθεσινοβραδινή συνέλευση της ΠΕΝΑ εξελέγη και το νέο διοικητικό συμβούλιο, με τον κ. Γιαννόπουλο να παραμένει στη θέση του προέδρου και σε ‘κείνη του αντιπροέδρου ο Ιωάννης Ζαφείρης. Οι αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο είναι δύο και αφορούν στη θέση του ειδικού γραμματέα, την οποία και ανέλαβε ο Βασίλης Φώλιας, αντικαθιστώντας το Θόδωρο Βασιλόπουλο, ενώ η Κατερίνα Ζούζια αντικατέστησε ένα αναπληρωματικό μέλος του δ.σ.