Τρίμηνη παράταση, έως τον Σεπτέμβριο, ώστε να λυθεί ομαλά το ζήτημα που έχει προκύψει με τα τραπεζο-καθίσματα των καταστημάτων στον πεζόδρομο της οδού Ικτίνου στη Θεσσαλονίκη, ζήτησε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης.
Συγκεκριμένα, ζητήθηκε η απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων επειδή στον πεζόδρομο υπάρχουν και σχολικά κτίρια. Ο κ. Ζορπίδης αντέτεινε ότι εν μέσω της οικονομικής κρίσης, τα λουκέτα και οι απολύσεις πλήττουν ήδη τους επαγγελματίες και κατά συνέπεια, «πρέπει να αποφεύγονται βεβιασμένες ενέργειες».
Ζήτησε από τις υπηρεσίες του δήμου να προχωρήσουν στην εκπόνηση ενός συνολικού σχεδίου, τόσο για τον πεζόδρομο της Ικτίνου, όσο και για τους άλλους στην πόλη, έτσι ώστε και να μην επιβάλλονται πρόστιμα στους επιχειρηματίες, αλλά και η Θεσσαλονίκη να έχει ομοιογένεια και η εικόνα της να παραπέμπει σε ευρωπαϊκή πόλη
«Έξι επιχειρήσεις, που απασχολούν κοντά στα 100 άτομα στον πεζόδρομο της Ικτίνου, κινδυνεύουν με λουκέτο», ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΕΕΘ, Λευτέρης Γεωργιάδης. Πρόσθεσε ότι ο πεζόδρομος με αυτό το καθεστώς υπάρχει από το 1980 και πως «όσα έγιναν στον πεζόδρομο, ήταν πάντα με τη σύμφωνη γνώμη των σχολείων, που λειτουργούν στην περιοχή».
Υποστήριξε δε ότι με τις προτάσεις που γίνονται από τις δημοτικές αρμόδιες αρχές, επέρχονται μειώσεις από 25% έως και 85% στα τραπεζο-καθίσματα των καταστηματαρχών και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να εξεταστεί ενδελεχώς η αρχιτεκτονική τους πρόταση για τη συνολική ανάπλαση του πεζοδρόμου.
Ο πρόεδρος του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, Χρίστος Νικολόπουλος, τόνισε ότι πρόκειται να έχει άμεσα συνάντηση με τον αρμόδιο της αντιδημαρχίας αρχιτεκτονικού, ώστε εντός του καλοκαιριού να ετοιμαστεί το σχέδιο, να δοθούν οι οριστικές άδειες στους καταστηματάρχες και να γίνουν άμεσα οι αλλαγές και οι ρυθμίσεις που απαιτούνται, προτού ανοίξουν και πάλι τα σχολεία τον Σεπτέμβριο.
Γεγονός είναι ότι, αυτήν τη στιγμή, θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα όποιος προσπαθήσει να... περπατήσει στον πεζόδρομο της Ικτίνου. Αλλά ούτε και να καθίσει στα παγκάκια του, τα οποία υπάρχουν αλλά είναι... αόρατα για τους διαβάτες, όπως μπορεί να δει κάποιος στη φωτογραφία.