Δραματικές ανατροπές στη ζωή μας φέρνει το νέο ασφαλιστικό το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα στην τελική του μορφή και αναμένεται να τεθεί στην Ολομέλεια την μεθεπόμενη εβδομάδα. Οριστικό τέλος μπαίνει στη 13η και 14η σύνταξη σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ 15 χρόνια επιπλέον προβλέπονται για τις μητέρες με ανήλικα τέκνα.
Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega σήμερα, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό είναι πολύ πιο «βίαιες» στην Ελλάδα από ό,τι έχει γίνει σε ευρωπαϊκές χώρες. Υποστήριξε ωστόσο ότι έγιναν βάσει του Μνημονίου, το οποίο συντάχθηκε «για να μην πτωχεύσουμε» όπως είπε. Επανέλαβε ότι οι αλλαγές ήταν αναγκαίες γιατί η μη βιωσιμότητα του συστήματος θα καθιστούσε αμφίβολη την καταβολή συντάξεων.
Σύμφωνα με το νέο ασφαλιστικό – που είναι ανοιχτό σε νέες αλλαγές ανά διετία μετά το 2011 στη βάση αναλογιστικών μελετών – προβλέπεται:
- Γενικό όριο συνταξιοδότησης στα 65 ή στα 60 χρόνια αλλά με 40 χρόνια ασφαλισμένης εργασίας.
- Θεσμοθέτηση βασικής σύνταξης 360 ευρώ, την οποία εγγυάται το δημόσιο και για την οποία δεν προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια. Ως προς τις λοιπές συντάξιμες αποδοχές προβλέπεται ποσοστό αναπλήρωσης 64% και σε αυτές προστίθεται η επικουρική σύνταξη. Δεν καταργείται η σύνταξη χηρείας και η σύνταξη στις άγαμες θυγατέρες.
- Οριστική κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξη στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Θα ισχύει προνοιακή επιδότηση 400 ευρώ για τα Χριστούγεννα και 200 ευρώ για το Πάσχα και 200 ευρώ για το καλοκαίρι.
- Ως προς τη συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα παιδιά αυτή, από 1/1/2013 θα φθάσει στο στο 60ό έτος.
- Οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο δημόσιο εντάσσονται στο ΙΚΑ από το 2011.
- Ορίζεται νέος ΛΑΦΚΑ της τάξης 3% από τα 1400 ευρώ που αυξάνεται κλιμακωτά ως 10% στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 3.500 ευρώ.