1.Προφανώς,το ελληνικό δημόσιο,λόγω οικονομικού και θερινού καύσωνος αλλά και του σφιχτού μαρκαρίσματος απο τους διεθνείς δανειστές του έχει φτάσει στα όρια του.Αλλως δέν εξηγειτε το εισπρακτικό σαφάρι των αρμοδίων υπηρεσιών του,αλλά και το προφίλ ευνομούμενου κράτους που προσπαθεί να παρουσιάσει,φτάνωντας πολλές φορές στα όρια ιλαρότητας.
2.Επιτέλους,εσυνελήφθην,εγω και αρκετες δεκάδες άλλοι σκοτεινοί τύποι,παρανομούντες καθ εξην και καθ υποτροπήν.
Εσυνελήφθην οδηγώντας χωρίς κράνος.Απο αστυνομικό κλιμάκιο,σε γνωστό σκιερό σημείο της πόλης.Και βέβαια δεν τίθεται
θέμα για την έννοια της παράβασης,έστω και εαν αυτη αφορά την προσωπική μου ασφάλεια και μόνο.Το θέμα είναι ο χρόνος και ο τρόπος.Σε μιά μέρα καύσωνος,η αστυνομία συνεχίζωντας εντατικούς ελέγχους στο αγαπημένο και εύκολο αντικείμενο της, τα μηχανάκια,με σταμάτησε για έλεγχο επειδη δεν φορούσα κράνος.Εκτός απο ένα τσουχτερο προστιμο εισέπραξα και και δέκα μέρες στέριση του διπλώματος οδήγησης. Το οποίο ειναι ταυτόχρονα και διπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου.
Δηλαδη παντελης στέρηση του δικαιώματος και της ανάγκης μου σε μετακίνηση.Και διπλα μου,αλλοι ομοιοπαθεις,γνωστοι πλούσιοι της Θεσσαλονίκης που μετακινούνται,απο χόμπυ και μόνο,οπώς υδραυλικοί,πιτσαδόροι, συνεργιατζήδες, αγχωμένοι υπάλληλοι και τρελαμένοι στα χρέη εμποροι.
Οταν εξήγησα στον νεαρο επικεφαλής της ομάδας οτι σήμερα για να βγάλει κανείς το αντίτιμο του προστίμου πρέπει να εργαστεί και εαν δεν μπορεί να μετακινηθει για δεκα μέρες το πιθανότερο ειναι να χάσει και την δουλειά του,μου απάντησε οτι αυτό ακριβώς ειναι το νόημα του νόμου.Να παραμείνει δηλαδη ο επιπλητώμενος οικουρών και ομφαλοσκοπών τα λάθη του και να μεταννοήσει.Την εισπρακτική πρεμούρα την αντιλαμβάνομαι.
Αλλα, σίγουρα ο καθένας εχει πριν του επιβληθούν σκληρά μέτρα δικαίωμα απολογίας και πιθανής κατανόησης των αιτιων και των αποτελεσμάτων της ποινής. Εδώ ομως,με συνοπτικές διαδικασίες και εφαρμογή αυστηρων διοικητικών μέτρων απο απλους αστυνομικούς,εν μέσω οικονομικής κρίσεως και ανάγκής του τελευταίου λεπτού εργασίας επιβάλονται ποινές σκληρές.
Βέβαια,μπροστά στην αιωνιώτητα τι ειναι δέκα μέρες. Αλλά για αυτον που τρέχει για το ατιμο το μεροκάμματο κι οχι για τον εστω κουτσουρεμενο δημόσιο μισθό,ισως είναι αιώνας.Ακόμη και γιαυτον που ξεκινούσε τις πολυπόθητες οικογενειακές ολιγοήμερες διακοπές του ειναι το άπαν.
Ν.