Μηδενική είναι η ποιότητα ζωής στις ελληνικές πόλεις. Αυτό υποστηρίζουν οι επιστήμονες του Συμβουλίου Περιβάλλοντος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης(ΑΠΘ). Τη στιγμή που στην Αγγλία αναλογούν 15 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο, 15 στην Ολλανδία και 40 στις ΗΠΑ, στην Θεσσαλονίκη αντιστοιχούν μόνο 2,7 τετραγωνικά μέτρα, 2,8 στην Αθήνα και 0,77 στην Πάτρα. Τι αποδεικνύει αυτό κατά το συμβούλιο περιβάλλοντος; Ότι η βιοποικιλότητα χάνεται με επιταχυνόμενο ρυθμό.
Σύμφωνα με τη Μαρία Ανανιάδου - Τζημοπούλου, καθηγήτρια αρχιτεκτονικής και συντονίστρια του Συμβουλίου Περιβάλλοντος στο ΑΠΘ, «αίτια είναι η απώλεια των ενδιαιτημάτων, η αλλαγή του μικροκλίματος, τα χωροκατακτητικά ή ξενικά οικολογικά είδη, η υπερεκμετάλλευση και η ρύπανση».
Οι προτάσεις του Συμβουλίου Περιβάλλοντος για τις ελληνικές πόλεις:
Ανασύνταξη και αποκατάσταση του τοπίου της πόλης, αστικά και περιαστικά, με γνώμονα το πράσινο και τους ανοιχτούς χώρους.
Οικονομικά, θεσμικά και προγραμματικά έργα μελέτης, σχεδιασμού και διαμόρφωσης του τοπίου της πόλης, ώστε να είναι εφικτά, σύμφωνα με την διεθνή πρακτική των σύγχρονων μεγαλουπόλεων.
Συντονισμός υπηρεσιών και φορέων, συντονισμός μελετών (αρχιτεκτονικά, φυτοτεχνικά, δασοτεχνικά ή γεωτεχνικά).
Σύμφωνα με το Συμβούλιο θα ήταν πολύτιμη αρωγή η σύσταση κατάλληλου επιτελικού οργάνου, πχ Φορέα Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Έργων Αρχιτεκτονικής Τοπίου στις πόλεις.

Πηγή: Ελευθεροτυπία