Όλοι περνούν από την Ελλάδα για να πάνε στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία της Frontex τα οποία παρουσίασε αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής Αρίας Φερνάντεζ.


Σύμφωνα με τον κ. Φερνάντεζ οι άλλες δίοδοι έχουν κλείσει ερμητικά. Η πραγματικότητα αυτή αποτυπώνεται και στους αριθμούς, αφού, παρά το γεγονός ότι το συνολικό ποσοστό των ανθρώπων που κυκλοφορούν χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα στην Ευρώπη φαίνεται να μειώνεται, το ποσοστό όσων εισέρχονται από την Ελλάδα αυξάνεται.
Το 2008 από την Ελλάδα είχε εισέλθει το 75% των αλλοδαπών που μπήκαν παράνομα στην Ε.Ε., το 2009 το ποσοστό όσων μπήκαν από την Ελλάδα αυξήθηκε στο 88%.
Ακόμα, παρατηρείται μια διαφοροποίηση στον τρόπο εισόδου, αφού επιλέγονται οι χερσαίες και όχι οι θαλάσσιες οδοί, όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για το πρώτο τετράμηνο του 2010.
Σύμφωνα με αυτά, το α' τετράμηνο του 2010, στο Β. Αιγαίο ο αριθμός των συλλήψεων μειώθηκε κατά 50% (από 3.986 σε 1.955), και στο Νότιο Αιγαίο αυτές παρουσίασαν μείωση κατά 65% (από 2.818 σε 981). Αντιθέτως, στα χερσαία σύνορα και συγκεκριμένα στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, οι συλλήψεις αυξήθηκαν κατά 167% (από 2.416 σε 6.459,) ενώ στην Ήπειρο πέρυσι είχαν συλληφθεί το α' τετράμηνο 5.616 και φέτος την αντίστοιχη περίοδο συνελήφθησαν 7.889.

Στη φωτογραφία λαθρομετανάστες στοιβαγμένοι σε κρύπτη νταλίκας στην Ηγουμενίτσα. Ανακαλύφθηκαν από το Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού. Η φωτογραφία είναι από το αποκλειστικό ρεπορτάζ της ΕΤ3 που αναδημοσίευσε το enohlitika.blogspot.com