Την οικονομική «δυσφορία» των δήμων τους μετέφεραν οι δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης στη χθεσινή(Τρίτη 15 Ιουνίου 2010) συνεδρίαση της ΤΕΔΚ και ενέκριναν ψήφισμα στο οποίο στηλιτεύουν την τακτική της Κυβέρνησης που εξακολουθεί να περικόπτει θεσμοθετημένους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οδηγώντας ουσιαστικά τους δήμους όλης της χώρας σε… χρεοκοπία.
«Θα ενώσουμε τη φτώχεια μας όλοι οι δήμοι, θα χρεοκοπήσουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Λάζαρος Κυρίζογλου.
Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα της ΤΕΔΚ, οι περικοπές των εσόδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέρχονται πλέον στο 28% σε σχέση με τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό του 2010, ενώ σε σύγκριση με τα περσινά τακτικά έσοδα, η μείωση ανέρχεται στο 36%, χωρίς να υπολογίζεται η μείωση λόγω της ανόδου του πληθωρισμού. Πάντως, η συνολική μείωση των εσόδων των δήμων για το 2010, ανέρχεται τελικά σε 604 εκ. ευρώ. Οι πόροι των ΚΑΠ κατανέμονται «έναντι», αλλά κατά 40 εκατ. ευρώ μηνιαίως λιγότερα, ενώ υπογραμμίζουν πως εάν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση η ΤΑ θα χάσει συνολικά 1.084 εκ. ευρώ μέσα στη χρονιά.
Από την άλλη, το Δ.Σ. εκτιμά ότι εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και δεν υπάρξει ομαλή ροή στους πόρους των ΟΤΑ, πολλοί δήμοι τόσο του Νομού όσο και της χώρας θα παραλύσουν και θα αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και το κόστος των μισθών των υπαλλήλων τους.
ΜΑΡΚΕΛΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ
από τον ΤΥΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ