Σε 215 εκατ. ανέρχονται τα εργαζόμενα ανήλικα παιδιά παγκοσμίως, 115 εκατ. εκ των οποίων εμπλέκονται στις πιο επικίνδυνες-χείριστες μορφές εργασίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO). Ένα στα έξι παιδιά του πλανήτη εργάζεται σε κάποιο περιβάλλον, που βλάπτει είτε την ψυχική ή σωματική του υγεία είτε την ηθική του υπόσταση, ενώ ένα στα τρία παιδιά ζει σε χώρες οι οποίες δεν έχουν κυρώσει τις Διεθνείς Συμβάσεις 182 και 138 σχετικά με τις χείριστες μορφές παιδικής εργασίας και τα κατώτατα επιτρεπτά όρια ηλικίας εργασίας παιδιών.
Τα 73 εκατομμύρια από τα εργαζόμενα παιδιά είναι κάτω των δέκα ετών και κάθε χρόνο τουλάχιστον 22.000 από αυτά χάνουν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις πιο έγκυρες εκτιμήσεις, περισσότερα από 50.000 ανήλικα παιδιά εργάζονται σε μαγαζιά, βιοτεχνίες, εργοστάσια, αγροκτήματα ενώ κάθε χρόνο περίπου 10.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση, προκειμένου να πιάσουν δουλειά, απεμπολώντας έτσι κάθε δικαίωμα σε ένα μέλλον ίσων ευκαιριών.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, ο Ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης κατέθεσε σχετική ερώτηση στην Επιτροπή, επισημαίνοντας ότι παγκοσμίως την τετραετία 2004 - 2008 η παιδική εργασία μειώθηκε μόνο κατά 3%, σε αντίθεση με το διάστημα 2000 - 2004 που το ανάλογο ποσοστό ανήλθε στο 10%, ενώ ο στόχος της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη των χείριστων μορφών παιδικής εργασίας ως το 2016, κινδυνεύει σοβαρά να μην επιτευχθεί.
Μέσα σε συνθήκες οικονομικής ύφεσης και με ιδιαίτερα οξυμένα τα ποσοστά της φτώχειας στα Κράτη-Μέλη, ο κίνδυνος αύξησης της παιδικής εκμετάλλευσης είναι ιδιαίτερα έντονος. Σε αυτό το πλαίσιο ο Έλληνας Ευρωβουλευτής επισήμανε την ανάγκη για ενεργότερη κινητοποίηση και ενίσχυση των προσπαθειών εξάλειψης της παιδικής εργασίας και απεύθυνε στην Επιτροπή ερωτήματα σχετικά με την αντιμετώπιση της αύξησης του φαινομένου εργαζόμενων ανήλικων παιδιών στους κόλπους των μεταναστών και προσφύγων, με δεδομένα τα υψηλά ποσοστά μετανάστευσης. Επιπλέον, κάλεσε την Επιτροπή να αναφέρει πρωτοβουλίες, που έχουν αναληφθεί σε παγκόσμια κλίμακα, για την πάταξη του φαινομένου της παιδικής εργασίας, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες.
"Για περισσότερο από μια δεκαετία η παιδική εργασία έχει αναγνωρισθεί ως ένα από τα βασικά ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εργασία μαζί με την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, το δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την κατάργηση της δουλείας και την πάταξη των διακρίσεων στην απασχόληση και την εργασία. Όλοι μαζί πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην εκμετάλλευση των παιδιών. Οφείλουμε να δώσουμε μια ηχηρή απάντηση σε όσους ζουν σε βάρος τους, καθώς υπάρχουν παιδιά που βιώνουν την πιο σκληρή καθημερινότητα τόσο στη χώρα μας, όσο και διεθνώς", δήλωσε σχετικά ο Κ. Πουπάκης.