Άλλη μία έρευνα για τα λεγόμενα «45άρια» της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης διενεργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Η νέα παρέμβαση της Εισαγγελίας αφορά δημοσίευμα της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» για έργο που αφορούσε τον καθαρισμό και τη διευθέτηση ρεμάτων του δήμου Βερτίσκου και περιλαμβάνεται στην κατηγορία των «μικρών» έργων της Νομαρχίας ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων -για το καθένα- δεν ξεπερνά τις 45.000 ευρώ.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας το εν λόγω έργο στο δήμο Βερτίσκου ουδέποτε περατώθηκε, πλην όμως, κινήθηκαν οι διαδικασίες πληρωμής του εργολάβου. Κατόπιν τούτου ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Μπακέλας, έδωσε εντολή να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα για να διερευνηθούν τα καταγγελλόμενα και να αποδοθούν τυχόν ποινικές ευθύνες.
Ήδη τα «45άρια» της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης βρίσκονται στο μικροσκόπιο των διωκτικών αρχών, μετά από δημοσιεύματα του Τύπου και καταγγελίες νομαρχιακών συμβούλων ότι εκτελέστηκαν με απευθείας αναθέσεις περί τα 600 έργα -τέτοιου τύπου- στην έως τώρα θητεία του Παναγιώτη Ψωμιάδη, ζημιώνοντας το ελληνικό δημόσιο.
Στο πλαίσιο της έρευνας κλήθηκαν -μεταξύ άλλων- να δώσουν ανωμοτί κατάθεση οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Τεχνικών Υπηρεσιών (ΔΤΥ) της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι.