Μετά από μια μακρά περίοδο κατά την οποία μεγάλα έργα τα οποία επρόκειτο να υλοποιηθούν στην κεντρική Μακεδονία είχαν μπει στην... κατάψυξη, τα έργα αυτά, επιτέλους, ξεπαγώνουν. Ανάμεσά τους και αυτό της ανάπλασης της υπόλοιπης Νέας Παραλίας της Θεσσαλονίκης, από το ύψος του Λαογραφικού Μουσείου ως το Λευκό Πύργο -εκεί όπου είχε προγραμματιστεί να γίνουν και δύο από τις μαρίνες του Θερμαϊκού.
Συνολικά, πέντε σπουδαίες παρεμβάσεις αστικών αναπλάσεων εντάσσονται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Μακεδονίας – Θράκης 2007-213 (ΕΣΠΑ), έπειτα από την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων από τη Γενική Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Μαρία Λιονή.
Οι αστικές αναπλάσεις αφορούν σε προτάσεις που κατέθεσαν οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Ελευθερίου Κορδελιού, Πυλαίας, Εδεσσας και Νάουσας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 63 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι πέντε παρεμβάσεις που εγκρίθηκαν είναι:

«Ανάπλαση Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης - Τμήμα από το Βασιλικο Θέατρο έως τους Ομίλους Θαλασσίων Αθλημάτων» (Δήμος Θεσσαλονίκης): προϋπολογισμός 40.450.000 ευρώ. Το φυσικό αντικείμενο της πράξης αφορά αυτοτελές και λειτουργικά αυτόνομο τμήμα του συνολικού έργου ανάπλασης της Νέας Παραλίας και εκτείνεται από το Βασιλικό Θέατρο έως τον όρμο Σαλαμίνας κι από το κρηπίδωμα έως τη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου και καταλαμβάνει επιφάνεια περίπου 80.000 τ.μ. Το υπόλοιπο τμήμα του έργου της Ανάπλασης Νέας Παραλίας - από τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο έως το Μέγαρο Μουσικής, συνολικού προϋπολογισμού 18.870.000 ευρώ έχει υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από το Μέτρο 7.2 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ».
Σύμφωνα με τη μελέτη, στο πλαίσιο του έργου προγραμματίζεται διαμόρφωση επιφανειών πεζοδρόμων 49.700 τ.μ. με διάφορους τρόπους (χυτά δάπεδα, κυβόλιθοι μαρμάρου, ξύλινα δάπεδα, δάπεδα σκυροδέματος), πρασίνου 30.000 τ.μ. και νερού 190 τ.μ., ελαφριές κατασκευές μικρής κλίμακας (εργοτάξια πρασίνου και καθαριότητας, αναψυκτήρια, γήπεδα αθλοπαιδιών, υπαίθριο αμφιθέατρο εκδηλώσεων), κατασκευές για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του χώρου (υπαίθρια γλυπτοθήκη, υδάτινες επιφάνειες, παιδότοποι) και τη δημιουργία αλέας (δενδροστοιχίας) σε μήκος 1.103 μ. του παραλιακού πεζοδρόμου με 332 νέα δένδρα και συνολική φύτευση άνω των 870 νέων δένδρων, όπως και την κατασκευή ποδηλατόδρομου.

«Ανάπλαση - αναβάθμιση περιοχής οδού Μοναστηρίου στα διοικητικά όρια του Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού» (Δήμος Ελευθερίου Κορδελιού): προϋπολογισμός 3.300.000 ευρώ. Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπλαση των πεζοδρομίων ενός τμήματος της οδού Μοναστηρίου, που βρίσκεται στο ανατολικό όριο του Δήμου Ελευθερίου Κορδελιού και εκτείνεται από την οδό Επτανήσου έως την περιοχή πριν την Ε.Κ.Ο. Η ανάπλαση εκτείνεται σε συνολικό μήκος δρόμου 2.000 μέτρων και αφορά τόσο στα πλευρικά πεζοδρόμια όσο και στη διαχωριστική νησίδα των δύο ρευμάτων κίνησης των τροχοφόρων.
Οι εργασίες που θα εκτελεστούν είναι οικοδομικές (προεργασίες, καθαιρέσεις, αποξηλώσεις, χωματουργικά, σκυροδέματα, επιστρώσεις, μεταλλουργικά, οδοποιία, ασφαλτικά, διαγραμμίσεις, χρωματισμοί, βερνίκια, εξοπλισμός), φυτοτεχνικές (φύτευση δέντρων, θάμνων, χλωροτάπητα) και ηλεκτρομηχανολογικές (δίκτυο φωτισμού πεζοδρομίων και δίκτυο άρδευσης).

«Ολοκληρωμένη Ανάπλαση Ευρύτερης Περιοχής Ελαιορέματος» (Δήμος Πυλαίας): προϋπολογισμός 6.330.600 ευρώ. Κορμός της παρέμβασης είναι το έργο ολοκληρωμένης αστικής ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής Ελαιορέματος στη βόρεια επέκταση του παλιού οικισμού Πυλαίας με κύριο άξονα την υπερτοπικού ενδιαφέροντος και σημασίας ζώνη πρασίνου, η οποία αναπτύσσεται κατά μήκος του δυτικού - κατάντη τμήματος του Ελαιορέματος (διαδρομές περιπάτου και ποδηλασίας αναψυχής μήκους 1,5 χλμ.).
Η συνολική επιφάνεια της έκτασης της περιοχής παρέμβασης είναι περίπου 165 στρέμματα από την οδό Εγνατία ως την οδό Γρηγορίου Ε’ και από την οδό Βουλγαροκτόνου έως την οδό 17 Νοέμβρη περιλαμβάνοντας τις γειτονιές μεταξύ των οδών Σαπφούς, Κρήτης και Σμύρνης, και μεταξύ των οδών Βελισσαρίου, Σταδίου και Βουλγαροκτόνου. Η περιοχή παρέμβασης του έργου έχει γενική περίμετρο περίπου 4 χλμ. (4.063 μ.).

«Ανάδειξη Δικτύου Ποταμοβραχιόνων της πόλης της Εδεσσας ως ζωντανό στοιχείο της καθημερινότητάς της» (Δήμος Εδεσσας): προϋπολογισμός 9.150.000 ευρώ. Με το έργο γίνεται ανάπλαση των όχθεων των ποταμοβραχιόνων που διαρρέουν την πόλη, δημιουργία πεζόδρομων εκατέρωθεν σε τμήματα που αυτό επιτρέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, βελτίωση ή και κατασκευή πεζογεφυρών για την καλύτερη επικοινωνία των απέναντι πλευρών, πεζοδρόμια, φυτεύσεις και φωτισμός.
Στα πάρκα τα οποία συναντώνται στη διαδρομή των ποταμιών και διαρρέονται από αυτά προβλέπονται εργασίες ανάπλασης – ανάδειξης και προσβασιμότητας. Οι επεμβάσεις θα γίνουν στον Ποταμοβραχίονα Α (Καπ. Αγρα – Θεσσαλονίκης – Αθηνών), στο πάρκο μικρών καταρρακτών (πλατεία Αγγελή Γάτσου), στο πάρκο Τσίτση, στον Ποταμοβραχίονα Β (Κωνσταντινουπόλεως), στον Πταμοβραχίονα Γ (Τσιμισκή) και στο πάρκο Κιουπρί.

«Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αστικής Ανάπλασης Δήμου Νάουσας» (Δήμος Νάουσας): προϋπολογισμός 3.757.542,11 ευρώ. Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται επανάχρηση του πρώην βιομηχανικού κτιρίου της ΒΕΤΛΑΝΣ σε πολυχώρο πολιτισμού.
Ο πολυχώρος θα περιλαμβάνει τη νέα δημοτική βιβλιοθήκη, τα εικαστικά εργαστήρια του Δημοτικού Πολιτιστικού Οργανισμού Νάουσας, αίθουσα διαλέξεων και προβολών δυναμικότητας περίπου 150 θέσεων, νέο ΚΕΠ, αναψυκτήριο, γραφείο τουριστικών πληροφοτιών, χώρους υγιεινής και αποθήκες, υπαίθριο πάρκινγκ και χώρους ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Επίσης το έργο περιλαμβάνει επανάχρηση του προσκτίσματος και προβιομηχανικού εργαστηρίου σησαμοτριβείου (κτίριο «Μάκη»). Το κτίριο Μάκη βρίσκεται δίπλα στη γέφυρα Μπατάνια της Νάουσας, επί της οδού Χρήστου Περδικάρη αριθμός 14.
Το έργο αφορά στην ανακατασκευή του προβιομηχανικού εργαστηρίου κατεργασίας σησαμιού σε τμήμα του ισογείου του κυρίως κτίσματος, και την ανακατασκευή και επανάχρηση του προσκτίσματος που στέγαζε τον υδρόμυλο.


Όπως τόνισε η κ. Λιονή, «οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τους Δήμους στο πλαίσιο της σχετικής προκήρυξης είναι πολύ σημαντικές και ορισμένες από αυτές βελτιώνουν σημαντικά τη σημερινή εικόνα των περιοχών παρέμβασης. Η Περιφέρεια και η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή εξέτασαν και αξιολόγησαν όλες τις προτάσεις και σε πρώτη φάση εγκρίθηκαν και θα χρηματοδοτηθούν πέντε. Οι προτάσεις αυτές είχαν την απαιτούμενη ωριμότητα μελετών και πληρούσαν τα κριτήρια της προκήρυξης. Ευελπιστώ πως και τα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα θα ανταποκριθούν και θα κατορθώσουν να εντάξουν σημαντικά έργα αστικών αναπλάσεων, προκειμένου να βελτιώσουν όχι μόνο την εικόνα τους, αλλά τη λειτουργικότητα, την επισκεψιμότητα και κυρίως το επίπεδο διαβίωσης των πολιτών. Ανάμεσα στις προτάσεις είναι και η ολοκλήρωση της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, που έχει πολύ μεγάλο προϋπολογισμό, όμως είναι έργο που αξιολογήθηκε θετικά, καθώς απευθύνεται στο ‘πρόσωπο’ του μητροπολιτικού κέντρου της Θεσσαλονίκης και αφορά περισσότερους του ενός εκατομμυρίου πολίτες».