Το Δεύτερο Βραβείο στον 11 Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Μουσικής «Via Nova» με το έργο CONtrust για φλάουτο, κλαρινέτο και τσέλο κέρδισε η 25χρονη απόφοιτη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., Λίνα Τόνια.
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στη Βαϊμάρη της Γερμανίας και συμμετείχαν 152 συνθέτες από 39 χώρες από όλο τον κόσμο.
Επιπλέον, στο πλαίσιο του Διαγωνισμού απονεμήθηκε στη Λίνα Τόνια το Βραβείο της εκδοτικής γερμανικής εταιρίας Baerenreiter, για το ίδιο έργο. Το βραβείο συνοδευόταν από χρηματικό ποσό 500 ευρώ, μέρος του οποίου η Λίνα Τόνια χορήγησε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών όπου αποφοίτησε, για αγορά βιβλίων.
Ο Διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στις 2/5/2010 και το βραβευμένο έργο παίχτηκε στην αίθουσα του συναυλιακού κέντρου «Mon Ami» από το Ensemble Marges. Ο διαγωνισμός υποστηρίχθηκε από τη Μουσική Ακαδημία Franz List της Βαϊμάρης αλλά και από πολιτισμικούς φορείς του τόπου.

Ποια είναι η Λίνα Τόνια
Η Λίνα Τόνια γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας το 1985 και ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές της σε ηλικία 6 ετών. Φοίτησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο όπου ακολούθησε την κατεύθυνση Σύνθεσης στην τάξη του Χρήστου Σαμαρά. Είναι υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου με επιβλέπων καθηγητή τον Nigel Osborne. Υπήρξε υπότροφος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και του ΙΚΥ. Συμμετείχε σε Πανελλήνιους και Διεθνείς Διαγωνισμούς Σύνθεσης αποσπώντας 16 Βραβεία για τα έργα της σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πάτρα, Λονδίνο, Μόσχα, Φιλιππούπολη, Σόφια, Τύρανα, Νέα Υόρκη, Βαϊμάρη. Το Μάρτιο του 2010 συμμετείχε στο 9ο Διεθνές Φεστιβάλ Γυναικών Συνθετών που έγινε στην Πενσυλαβάνια των Η.Π.Α. με παρουσίαση έργου της. Έχει βραβευτεί από τον Πρόεδρο Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον Πρύτανη του Α.Π.Θ. Αναστάσιο Μάνθο, τους Δημάρχους Θεσσαλονίκης και Αλεξάνδρειας, το Μητροπολίτη Βεροίας Καμπανίας και Ναούσης για την προσφορά της στον Πολιτισμό ενώ το Δεκέμβριο του 2008 η Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής της απένειμε τον τίτλο του «Νέου Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη» στο πλαίσιο των Βραβείων Κουν. Έργα της έχουν παιχτεί σε Ελλάδα, Αγγλία, Σκωτία, Ρωσία, Βουλγαρία, Αλβανία, Γερμανία, Αμερική και Αυστρία ενώ η επόμενη προγραμματισμένη συναυλία θα δοθεί στις 18 Ιουλίου στη Βιέννη, με το έργο της «Ο κήπος με τις αυταπάτες».