Ανησυχητικά είναι τα στατιστικά δεδομένα που προκύπτουν από τον αριθμό των καταγγελιών που έχει δεχθεί η Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΝΕΟΙ αναφορικά με το διαδίκτυο μέσα σε ένα χρόνο. Συγκεκριμένα ο συνολικός αριθμός ανήλθε στις 125 καταγγελίες από τις οποίες ένα ποσοστό της τάξης του 46% προήλθε από άνδρες ηλικίας 18-29 , ένα ποσοστό 3% από γονείς και ένα ποσοστό 51% από γυναίκες ηλικίας 22-33 ετών. Τα ποσοστά αυτά είναι πάρα πολύ υψηλά σε σχέση με το 2008 και από αυτά που δείχνει το δεύτερο τετράμηνο του 2010 θα είναι ακόμα υψηλότερα τη χρονιά που διανύουμε.
Τα στοιχεία που απορρέουν από το πλήθος των καταγγελιών αφορούν τα εξής:
* Από τις 125 καταγγελίες το 67% αφορούσε παραβίαση προσωπικών δεδομένων σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και συγκεκριμένα στο Facebook.
* Ένα 12% πορνογραφικά μηνύματα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους
* Ένα 2% σεξουαλική παρενόχληση σε προσωπικό ιστολόγιο / ιστοσελίδα
* 3 γονείς αναφέρθηκαν στον εθισμό των παιδιών τους με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια
* το υπόλοιπο ποσοστό αφορούσε σε καταγγελίες αναφορικά με οικονομικές απάτες μέσω διαδικτύου.
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι η ενημέρωση αναφορικά με τους κινδύνους του διαδικτύου είναι ανεπαρκής. Οι περισσότεροι μας δήλωσαν ότι έμαθαν για την οργάνωση ψάχνοντας για πληροφορίες από μόνοι τους στο διαδίκτυο. Ένα μεγάλο ποσοστό θέλησε να παραμείνει ανώνυμο και να μην καταγγείλει το περιστατικό στην δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος ή στο κοντινότερο αστυνομικό τμήμα φοβούμενοι την περαιτέρω έκθεση των προσωπικών τους δεδομένων σε δημόσια «παρέλαση» όπως μας τόνισαν.
Η Άννα Ευθυμίου, δικηγόρος και πρόεδρος της οργάνωσης ΝΕΟΙ τονίζει: «Από τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύεται ότι το διαδίκτυο μπορεί να είναι ένα παράθυρο για τον κόσμο, ωστόσο η χρήση του πολλές φορές εμπεριέχει κινδύνους ιδίως για τους νέους ανθρώπους. Και αυτό, γιατί αφενός εκθέτουν και γνωστοποιούν πολλά προσωπικά στοιχεία τους στο διαδίκτυο και ιδίως σε ιστοχώρους κοινωνικής δικτύωσης (facebook κλπ) και αφετέρου δείχνουν αρκετές φορές τυφλή εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που έχουν γνωρίσει μόνο διαδικτυακά μέσω των chat rooms. Για το λόγο αυτό, επιβάλλεται η σωστή ενημέρωση για τους κινδύνους του διαδικτύου τόσο από τους γονείς όσο και από το σχολείο προς τους νέους, προκειμένου να περιοριστούν στο ελάχιστο οι οδυνηρές συνέπειες που προέρχονται από την αμελή χρήση του.»