Για τη «μεγαλύτερη πολιτιστική γιορτή της αυτοδιοίκησης, που πραγματοποιεί κάθε δύο χρόνια η Νομαρχία Θεσσαλονίκης» μίλησε ο Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, παρουσιάζοντας σήμερα, Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου, το πρόγραμμα της πενθήμερης 3ης Συνάντησης Πολιτιστικών Φορέων και Συλλόγων Νομού Θεσσαλονίκης, που διοργανώνεται από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Πολιτισμού από τις 16 έως τις 20 Ιουνίου 2010 στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.
Παρόντες στη συνέντευξη ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΕΠΟΘΕ Ηφαιστίων Σερδάρης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΚΕΠΟΘΕ Βασίλης Καραμανλής.
«Αυτές οι εκδηλώσεις δίνουν μια προοπτική ελπίδας, σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης για τη χώρα μας», τόνισε ο Νομάρχης Π. Ψωμιάδης, ο οποίος υπογράμμισε «το τεράστιο έργο που έχει κάνει η διοίκηση της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα στον πολιτισμό. Έχουμε φτάσει και στο τελευταίο χωριό, έστω και μ’ ένα δρώμενο, πραγματοποιώντας περισσότερες από 2.000 εκδηλώσεις σε 7,5 χρόνια».
Ο Νομάρχης Π. Ψωμιάδης έκανε επίσης λόγο για τους νέους συμμετέχοντες στη συνάντηση – τις Νομαρχίες Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς και Πιερίας, καθώς και δήμους από όλη την Κεντρική Μακεδονία- που με την παρουσία τους «συμβάλλουν στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Μακεδονίας στο σύνολό της». «Μέσα από τον ανεξάντλητο πλούτο του λαϊκού μας πολιτισμού μεταδίδουμε στους νεότερους τις αξίες και τα ιδανικά του Έθνους μας, αξίες που αποτελούν συστατικά χαρακτηριστικά της εθνικής μας ταυτότητας μας και τονίζουν όλα εκείνα τα μοναδικά, διαχρονικά στοιχεία που συνθέτουν την πλούσια ιστορία μας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στην 3η Συνάντηση Πολιτιστικών Φορέων και Συλλόγων Νομού Θεσσαλονίκης θα συμμετάσχουν 150 περίπου σύλλογοι, φορείς και πολιτιστικοί οργανισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, μη κυβερνητικές οργανώσεις, κοινωνικοί φορείς, σχολές θεάτρου και χορού, παρουσιάζοντας τις δραστηριότητές τους. Στόχος της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης είναι η γνωριμία όλων των φορέων και συλλόγων του νομού που δραστηριοποιούνται στο χώρο του πολιτισμού και αφετέρου η προβολή των δραστηριοτήτων τους.
Σε κάθε φορέα θα παραχωρηθεί ένα περίπτερο(προσφορά του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος), όπου θα υπάρχει η δυνατότητα έκθεσης των προγραμμάτων και των δραστηριοτήτων του φορέα. Παράλληλα, στο χώρο θα λειτουργήσουν τρεις εξέδρες για την παρουσίαση παραδοσιακών χορών, μουσικής, χορωδιών, θεατρικών δρώμενων, αναβιώσεων, τοπικών εθίμων κλπ.
Κατά την έναρξη της 3ης Συνάντησης Πολιτιστικών Φορέων και Συλλόγων Νομού Θεσσαλονίκης, που θα γίνει την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010, στις 6 το απόγευμα, όλοι οι συμμετέχοντες σύλλογοι θα συγκεντρωθούν στο Λιμάνι (στο ύψος του Ερυθρού Σταυρού) και από εκεί θα κατευθυνθούν πεζή, με τις παραδοσιακές στολές και τα λάβαρά τους, μέχρι το χώρο των εκδηλώσεων, όπου θα γίνει και η παρουσίασή τους. Και φέτος θα είναι στημένες τρεις εξέδρες, όπου όλοι οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς και σύγχρονους χορούς, αναβιώσεις εθίμων, θεατρικά δρώμενα κ.ά. 4