Η ιδέα ήρθε από το εξωτερικό (κι ας παρουσιάζεται ως... ορίτζιναλ Θεσσαλονικιώτικη). Στο "Φρίσκο" (στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, από όπου και η φωτογραφία) γίνεται κάθε χρόνο. Ο λόγος για το Urban Festival, το οποίο ήρθε και στη Θεσσαλονίκη και φιλοδοξεί να μετατρέψει σε ένα εκτεταμένο ...Πx5 (Παρτέρια, Παγκάκια, Πεζοδρόμια, Πεζόδρομοι, Πλατείες), όλη την πόλη.
Μορφές τέχνης και δράσης φιλοδοξούν να μετατρέψουν το κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του «Urban Festival - 2010», που οργανώνουν ενώσεις πολιτών, καλλιτέχνες και οικολογικές οργανώσεις. Κεντρικό σύνθημα: «Πx5 : φτου ξελευθερία».
Από το πρωί σήμερα Σάββατο 29 Μαΐου 2010, διοργανώνονται διάφορες καλλιτεχνικές και οικολογικές δράσεις σε όλο το μήκος της οδού Δημητρίου Γούναρη, από τη Ροτόντα, την Καμάρα έως και την πλατεία Ναυαρίνου, με στόχο να διαδοθεί το μήνυμα: «Ελεύθεροι δημόσιοι χώροι για κάθε πολίτη».
Στις δράσεις περιλαμβάνονται υπαίθριες επιδείξεις αναψυχής (ζογκλερικά, χορός, θεατρικά), χαριστικό παζάρι, προβολές εναλλακτικής και μοντέρνας αρχιτεκτονικής, φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, «παιχνίδι ανακύκλωσης», επίδειξη κομποστοποίησης οργανικών απορριμμάτων, εκθέσεις εικαστικών, βιντεοπροβολές, μουσικά δρώμενα, έκθεση κεραμικών, παιδικά χάππενιγκς, επιδείξεις παρκούρ, ακροβατικά, κ.α.